Toppkusk i olycka – förd till sjukhus

TRAV

Kastades ur sulkyn – räddades från banan av kollegan

Foto: Kusken Bo Eklöf skadades i en olycka på Östersundstravet.

Östersundstravet drabbades av en otäck olycka i dag på lunchen.

Bo Eklöf fick föras till sjukhus med ambulans efter incidenten.

– Han var vid fullt medvetande. Men han klagade på smärtor i rygg och nacke, säger kollegan John Östman som var först fram.

Det var i dagens sista lopp på Östersund som olyckan var framme. På den bortre långsidan, med ungefär 500 meter till mål, styrde Magnus O Jonsson ut med sin häst i tredjespår. Hästen stannade då till, eller galopperade så de bakom, Malin Löfgren, Bo Eklöf och John Östman fick veja undan. Men John Östman och Bo Eklöf hann inte undan.

– Malins häst gick ner på knä. Så jag och Eklöf drog allt vad vi hade i högertömmen, men vi fick inte med oss sulkarna. Jag tror att jag fick en liten lufttur om man jämför med Bosses. Jag var nära banan innan jag tappade allt så att säga, säger John Östman, som efter olyckan direkt var fram till Bosse Eklöf som blev liggande på banan.

– Jag såg att han flög, men jag har ingen riktig uppfattning om vad som hände.

– Jag gick fram till honom direkt och då sade han: Dra mig av banan. Han var vid fullt medvetande, men han klagade på smärtor i rygg och nacke.  De skrek att jag inte skulle dra i honom, men de gjorde jag oavsett vad de skrek. Man har ungefär en minut på sig tills de andra hästarna kommer och trampar ihjäl en, berättar han.

Eklöf fördes sedan till sjukhus med ambulans. Men några fler uppgifter om hur det är med kusken finns inte i nuläget.

”Kom billigt undan”

John Östman klarade sig med mildare skador och kunde själv ta sig av banan.

Hur är det med dig?

– Jag har ont i en arm och en axel, men jag kom billigt undan, säger John Östman.

Hann du tänka något?

– Jag tänkte att jag kunde undvika olycka, men det kunde jag inte. Jag hade koll på att jag inte hade några hästar bakom mig i alla fall.

– Det händer så mycket just nu. Vi får vara glada när det går så här pass bra. Jag hoppas att det inte är några större fel på Bosse.

Hur gick det med hästarna?

– Det har jag ingen riktig koll på. Den hästen jag körde hade lite märken på frambenen, berättar han.

Östman: Inga burar

Trav-Sverige har varit hårt drabbade av olyckor den senaste tiden. Först Jim Fricks otäcka olycka på Solvalla, sedan smällen i Norge där Björn Goop och Lutfi Kolgjini flög i backen och skadade sig. Och nu, det här. Men någon anledning till att ”allt” händer just nu, har inte Östman.

– Jag vet inte varför det är så. Det går fort i loppen, men det har det ju gjort i 15 år så det kan man ju inte skylla på. Vi försöker undvika olyckor hela tiden.

– Men det är inte så mycket olyckor med tanke på hur många lopp som körs. Det är en tajt sport och vi sitter ju inte i några burar och kör, menar John Östman.

Mer information om händelsen kommer.