”En supertalang – jag spikar emot favoriten”

Carlsson: A Sweet Dance får Johnny Takter att göra comeback

Foto: TR MEDIA
A Sweet Dance har allt som en topphäst ska ha.
TRAV

Felicity Shagwell i all ära – det är en jättefin häst.

Men hon möter ett monster i super­talangen A Sweet Dance som jag tror ­bara krossar allt och jag spikar emot favoriten.

Bara en sådan sak som att hästen får Johnny Takter att göra comeback säger en del ...

 Grand Slam 75 är tillbaka och det är Axe­valla som står för värdskapet.

Omgångens sportsliga clou kommer i avslutningen där ett par av landets bästa treåriga ston gör upp om förstapriset på 350 000 kronor i Guldstoet.

Favorit är Felicity Shagwell som är en toppenfin häst och har övertygat vid ­segrarna som hon har radat upp. Hon har också det bästa läget och lär susa till ledningen, startsnabb som hon är.

Ändå spikar jag emot med en häst som har det sämsta utgångsläget med spår tolv. A Sweet Dance är något alldeles ­extra som har imponerat stort vid segerloppen med krafter kvar. Senast såg hon helt okörd ut när hon joggade ifrån konkurrenterna  och tog femte raka.

Jag fick upp ögonen för den här super­talangen i vintras när jag besökte Solvalla i slutet av januari. A Sweet Dance hade då gjort en mäktig avslutning när hon fantomspurtade till seger från ett dåligt utgångsläge och jag har sällan hört Johnny Takter prata så varmt om en häst efteråt. Jag träffade Takter på stallbacken efter loppet och han strödde väldiga lovord att man redan då hajade till och förstod att det här inte var någon vanlig häst.

Det förstår man nu när Johnny Takter gör en snabb comeback i sulkyn och åker till Axevalla för att köra en häst.

A Sweet Dance har allt som en topphäst ska ha och jag tror att hon bara är bäst i det här loppet och krossar samtliga till slut. Det vore läckert att få se en härlig upplopp­sduell mellan henne och Felicity Shagwell. Då tror jag att A Sweet Dances hårdhet ­fäller avgörandet till slut.

Normalt en toppchans

Vi inleder även GS75-omgången med en spik och det är Run Chica Run som normalt har en toppchans att vinna det här. Det fyraåriga stoet är ute för att gen­repa inför det stundande Stochampionatet senare i sommar och hon visade i fjol att hon tillhör årgångstoppen av de treåriga stona genom att kvala in till Svenskt Travoaks via seger i försöket.

I årsdebuten, som var i kvalet till Drottning Silvias Pokal, var hästen inte som bäst och galopperade som tvåa från ledningen kort före mål. Peter Untersteiner hälsar att hästen hade lite bekymmer med fräschören den dagen och är behandlad efteråt och tränar bra igen.

Run Chica Run är snabb ut och leder ­normalt runt om.

Callmeawinner är klar favorit i GS75-2 och han kan mycket väl vara en vinnare från ett smaskigt läge och leda från start till mål med bara två hästar på startvolten.

Men jag garderar och vurmar för två hästar som övertygade vid dödens-segrar senast, Sembs Rebir och Bouncing Ball O.O..

Skrällvarningen är Dynamite Light som nu gör debut i ny regi och hästen visade bra kapacitet hos tidigare tränaren Lutfi Kolgjini och vann fyra lopp i fjol. Pass upp.

Den tredje GS75-avdelningen ser lite lurig ut i och med att favoriten M.T.Multo Bene inte har startat i år när han nu gör come­back.

Denco’s Lucky Kilab vann näst senast och kan göra det igen. Vikens Pastes var duktig som tvåa i årsdebuten senast och lär gå framåt med loppet i kroppen och kan vara seger­mogen nu. Jag streckar även Veiled som har löpt jämnt och bra en tid och mött bra ­hästar. Det känns som att hon kan vinna när som helst. Och sista strecket får Aowa L.G. som är riktigt snabb ut bakom bilen.

En stark rackare

M.T.Mighty Winner är favorit i GS75-4 och hästen har nu två lopp i kroppen, vann i årsdebuten och var trea från köposition senast. Står bra till och är snabb ut.

Men Bo C. är en stark rackare som har vunnit i V75 (senast blev det för tuff resa) och Magnolia Boy har visat toppform i två raka och ska den här gången tävla i jänkarvagn för första gången vilket såklart är högintressant.

Miss Sober var fin när hon vann i debuten och det treåriga stoet är nu favorit från ett perfekt läge i GS75-5. Men hon lär få rekordsänka rejält om hon ska vinna igen, vilket hon såklart kan göra.

Jag vill dock ha med tre hästar som är starka motbud. Panzarotti var överlägsen vid segern senast. Global Uncommon ska tävla barfota runt om för första gången och får dessutom ett helstängt huvudlag på sig. Och Alone övertygade vid debutsegern och har därefter varit ute mot tuffa kamrater, senast mot den överlägsna italienaren ­Zidane Grif som vann på 1.12,6 fredagen ­före Elitloppshelgen.

Gizmo de Veluwe var kanonfin vid V75-segern senast och är favorit i den sjätte GS75-avdelningen. Bra chans att runda alla men jag streckar två hästar till. Legend Brodde har gått bra i ny regi och var duktig tvåa bakom omöjlige Uccello Jet senast. Har bästa läget och är mycket snabb ut.

Coffie U.N.G. har mött tuffa hästar och ska den här gången tävla barfota runt om och med jänkarvagn, det var länge sedan.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 5 Run Chica Run (1, 2)

GS75-2: 1, 12, 13, 15, 3 (11, 14)

GS75-3: 9, 4, 7, 1, 3 (12, 5)

GS75-4: 3, 2, 10, 1 (4, 7)

GS75-5: 2, 10, 7, 9 (4, 5)

GS75-6: 9, 1, 3 (2, 4)

GS75-7: 12 A Sweet Dance (3, 1)

1 200 rader/1 200 kronor

Grand Slam 75 från Axevalla sänds i TV12 klockan 15.30.

Här får du Sveriges vassaste spelservice 00:29

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM