”Jobbigt för mig - hade hellre sett Adrian köra”

 Rajesh Face sista häst in i Elitloppet - lottades till toppspår: ”Jag och Adrian var så jävla på topp när vi såg det”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TR Media
Lutfi Kolgjini och Rajesh Face startar i Elitloppet.

TRAV

Lutfi Kolgjinis Rajesh Face knep den 16:e och sista platsen i Elitloppet.

Det efter en långa familjediskussioner.

– De flesta fick sig nog en chock, jag bestämde mig inte före sent på natten mot söndag, för Adrian ville ju inte starta, säger Ludde.

Den frispråkige Jägersro-profilen Lutfi Kolgjini har aldrig vunnit Elitloppet.

Det såg länge ut som att han inte skulle få en chans att få uppleva det - i alla fall inte 2018.

Men i sista sekund blev stallets Rajesh Face klar för Solvallas storlopp som avgörs på söndag, med ett förstapris på tre miljoner kronor.

– De flesta fick sig nog en chock. Jag har haft lite konversation med Anders Malmrot (sportchef på Solvalla). Jag bestämde mig inte före sent på natten mot söndag.

Det efter diskussioner med ägarna och sonen Adrian Kolgjini.

– Adrian ville ju inte starta och han bestämmer lika mycket som jag. Men jag garanterade honom att hästen inte far illa av det här och då beslöt vi oss för att köra.

Har Adrian ändrat sig?

– Ja, nu har vi bestämt oss - och då jävlar kör vi!

Klarar han 1.08,5?

Adrian avtjänar just nu en avstängning efter ha ertappats med kokain i kroppen i vintras, men är snart tillbaka på tävlingsbanan.

– Det är inte jobbigt för honom att pappa kör, det är mer jobbigt för mig, jag hade mycket hellre sett Adrian köra. Han har lyckats så bra med Rajesh Face också.

På äkta Kolgjini-manér har Lutfi gått ut med att Rajesh Face kan springa 1.08,5 till helgen.

– Det tror jag fortfarande! Men det ska ju vara rätt förutsättningar med fin bana, bra väder, rätta fästet och inget kladd med positionerna…

”Han har ju damp”

I söndags lottades spåren till de två Elitloppsheaten, med åtta hästar i vardera försök, där fyra hästar i vardera, når final.

Rajesh Face fick spår 2. 

Drömspår för gänget i Vomb.

– Det absolut bästa spåret! Jag och Adrian var så jävla på topp när vi fick se det. Jag är jäkligt säker på att han kvalar in till final.

Hur gör du från spår 2?

– När du väl börjar köra på honom så är det ingen du tar upp. När du ger honom signaler - då går han. Han ger sig själv signaler ibland också, ha ha. Han har ju damp, hästen, han vill bara springa.

Hur långt kan det räcka då?

– Jag vet inte själv. Han känns fantastiskt fin i jobben och gjorde ett grymt lopp på Åby senast, då drog han fram ett världsrekord och sprang i 10-fart på mellanvarvet, jag kunde inte hålla honom då. Han är riktigt stark så jag tror att två heat ska passa bra.

Han är väldigt pigg därhemma har jag hört?

– Ja, jag skulle köra jobb med honom och vi var sex hästar i heatet, jag la mig sist, men det tyckte han var förnedrande, så han ville springa över de andra. Jag fick avbryta och bara köra med honom helt ensam, så vi har kört jobb med honom helt ensam nu.

Hur laddar man, eller kanske fel ord, hur förbereder man honom inför söndag?

– Jag ”laddar” honom med lugna och fina jobb. Han får bara ”mulla” på i sanden och i backen. Det är ingen häst man direkt peppar upp i snabba intervaller…

Hur gör du med balansen i försöket?

– Han går med skor och jänkarbike.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!