Opal Viking vann SM

TRAV

”Fy fan vad skönt”

Mölndal (TT)

För två år sedan var Opal Viking på väg att ta travsteget in i den internationella eliten. Men skador stoppade honom.

På lördagen var Opal Viking tillbaka bland de stora när han vann SM på Åbytravet.

– Fy fan vad skönt, jublade ägaren och tränaren Nils Enqvist.

Jorma Kontio satt som vanligt i sulkyn och när han gick till attack med Opal Viking på upploppet stod övriga ekipage stilla. Hästen exploderade i en våldsam spurt och var flera längder före de övriga i mål. Opal Viking segrade på 1.14,1/2640 m auto och slog ett koppel av topphästar.

– Nu är ”Opalen” tillbaka där han var för två år sedan, han kanske till och med är ännu bättre, sade Nils Enqvist, som var otroligt glad efter SM-segern.

Han gav Kontio en björnkram och det såg ut som om han ville ta hela världen i famn.

– Vi har jobbat så kolossalt med hästen och vi har känt att han blivit allt bättre. Dessutom har vi tagit det lugnt och väntat på formen och nu sitter den där. Så skönt!

Sugen på Frankrike

I december vann Opal Viking Criterium Continental på Vincennes-banan i Paris. Han utklassade då bland annat Mara Bourbon som i år vunnit både Oslo GP och Copenhagen Cup.

Sedan blev det problem med ett framknä och förra vintern upptäckte man en liten fraktur på en bakkota.

– Det var förstås jobbigt men vi har hela tiden jobbat målmedvetet, för alla vet ju vilken bra häst det är. Och i dag var han ju bara bäst, fortsatte Nils Enqvist.

Framtiden?

– Vi har två lopp på Solvalla i november, sedan får vi se. Men visst blir man sugen på Frankrike i vinter igen efter det här.

Dit åker troligen tvåan och trean i SM, Lass Drop (1.14,4) och Triton Sund (1.14,5). Båda spurtade starkt över upploppet och visade gryende Frankrike-form.

I stora SM satt en finländare i sulkyn, i stonas SM blev det norskt genom Tom Horpestad bakom Riva del Sole. Horpestad, sedan länge tränare i Årjäng, satte allt på ett kort i starten.

– Ju längre veckan har gått bestämde jag mig för att satsa på ledningen och det höll ju, log Horpestad.

– 500 meter kvar kändes hon väldigt bra och 300 m kvar kunde jag inte hålla mig längre utan stack ifrån resten.

Riva del Sole vann överlägset på nya rekordet 1.13,5, fyra längder före Zoccer Wadd.

SM-tecknet för lärlingar tog Tommy Karlstedt hand om med Tornado Joe. Karlstedt, 21, var en av de mindre rutinerade kuskarna men han visade inga som helst nerver i sitt största lopp i karriären.

Karlstedt lugn

Karlstedt lät Design Kemp, med Peter Ingves i sulkyn, rusa i täten. Själv satt han lugn i tredjepar utvändigt.

– Det var bara sitta och vänta, men redan 600 m kvar kändes det att jag skulle vinna, sade Karlstedt, som arbetar hos Hans Adielsson på Jägersro.

– Det här är det största jag vunnit och jag är mycket tacksam för att jag fick chansen på en så bra häst som Tornado Joe.

Stig Lindmark/TT