Åke Svanstedt

Svanstedt: ”Vi hade kunnat bryta nacken”

Berättar om okända olyckan som kunde kostat honom livet

avDaniel Söderbäck

1 av 3 | Foto: CASPER HEDBERG
Åke Svanstedt har chansen att vinna Hambletonian Stakes för andra året i rad på lördag.

Den svenske stjärntränaren och kusken Åke Svanstedt, 59, jagar andra raka segern i miljonloppet Hambletonian Stakes på lördag.

Nu berättar han om träningsolyckan som kunde kosta honom livet.

– Det gick så fort att vi hade kunnat bryta nacken båda två, säger Åke Svanstedt till Expressen.

I fjol vann Åke Svanstedt, 59, det amerikanska storloppet Hambletonian Stakes med Perfect Spirit och fyra miljoner kronor i förstapris.

På lördag är det dags igen för det treåriga storloppet på Meadowlands i New Jersey.

Sedan 2013 har Åke Svanstedt varit verksam i USA och tror stenhårt på sin nye stjärnhäst Six Pack, med stjärnan i sulkyn.

– Det är klart att jag tycker att han har chans att vinna. Men allt måste vara hundraprocentigt och stämma fullt ut. Det gäller att ha lite tur också. Två heat samma dag tror jag att han klarar av, säger Åke Svanstedt i en intervju med Kanal 75 och fortsätter:

– Six Pack är en av de bästa hästar jag har tränat. Jag har tränat sex världshästar tidigare, Zoogin, Gidde Palema, Torvald Palema, Sebastian K., Resolve och Perfect Spirit. Jag tror att Six Pack kan kliva in i den kategorin som den sjunde.

”Kan slå världsrekordet”

Hästen, som han köpte på auktion i USA för 30 000 dollar har även kapacitet att slå Sebastian K:s världsrekord, enligt svensken.

– Jag vill absolut inte byta häst med någon och visst tror jag att han kan vinna Hambletonian. Han är otroligt bra och det är ändå väldigt tidigt på treårssäsongen. Jag tror framöver att om det är någon som ska slå Sebastian K.s världsrekord (1.07,7) alla kategorier så är det Six Pack, säger Svanstedt.

Hamnade på nacken

Inför lördagens storlopp berättar även Åke Svanstedt om den okända träningsolyckan som kunde kostat honom livet. I en stor intervju med Expressen förklarar han.

Det var i ett träningsjobb med passgångaren, den vita ”sagohästen” White Bliss som olyckan var framme.

Hästen såg någonting i banan och kastade sig i panik. White Bliss bar så kallade hobbies, som är en sele som binder ihop hästens ben, så hästen inte ska galoppera. Det tog tvärstopp.

– Hobblesen låste honom så han drogs tillbaka och landade med frambenen under kroppen. Han hamnade på nacken och snurrade runt in i vagnen och jag flög mellan hans bakben. Det gick så fort att vi hade kunnat bryta nacken båda två, säger Åke Svanstedt.

– I början gjorde det ont runt hela halsen. Det kändes som att någon dragit åt ett rep jättehårt, fortsätter han.

”Jag blev rädd”

Olyckan har medfört att Åke Svanstedt sedan dess inte kört några mer passgångslopp sedan dess.

– Jag blev rädd eftersom de sitter i hobblarna och det är otroligt hur lätt något kan hända, säger Åke Svanstedt.

På lördag startar även Åke Svanstedt stoet Plunge Blue Chip i Hambletonian Oaks.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

USA