Travbanans chef bjuder på V64-tips

Publicerad:

På söndag avgörs V64-tävlingarna på Åmål. Inget konstigt i det om det inte vore för att alla lopp ska köras i högervarv.

– Det är uppskattat och har kommit för att stanna, säger travbanechef Per Hagström.

Det är inte första gången Åmål tävlar åt andra hållet. Idén kläcktes för några år sedan. I samband med arbetet kring "Framtidens travsport" togs initiativet att göra något annorlunda.

– Första gången vi körde i högervarv var i augusti 2011 och sedan har vi kört tre gånger till. Sporten måste utvecklas för att locka mer folk och detta har slagit väl ut så här långt.

Tävlingarna går under namnet "The right way" och hela tolv lopp står på programmet. Dessutom körs ett ponnylopp och det bjuds på mycket annat också.

– Meningen är att det ska vara så stor variation som möjligt och mycket ska få plats. Vi kör ett montélopp, en extremsprint över 880 meter och ett långlopp över fyra varv. Vi har lastbilsutställning, livemusik och sedan är "Loket" på plats och håller i trådarna. Det kommer också att finnas en del aktiviteter för barnen.

Hur agerar hästarna när dom springer åt andra hållet?

– Det har generellt sett ingen betydelse. Vissa hästar kan tända till lite extra samtidigt som en och annan blir lite konfundersam och inte tar i som dom brukar. Kuskarna kör kanske med lite större marginaler än vanligt och det är bra.

Har det påverkat spelet?

– Hittills har det bara varit positivt och vi har haft bra omsättning. Jag tror också att spelarna gillar när dom får spekulera lite mer.

Kan du bjuda på en bra spik?

– Jag tror väl som många andra att Val d`Amour (V64-1) vinner och den norska gästen Fröyu Oda (V64-3) blir också mycket svårslagen. Det finns två hästar jag vill varna lite extra för. Hemmaamatören Roger Anderbergs Piercing (V64-2) är klart bättre än raden och kan överraska. Jag pratade med Henrik Södervall om Photo Sea (V64-6) och han berättade att hästen hade tävlat i högervarv en gång i Frankrike och då vann han. Det kan vara vinnaren i "The right way" med 100 000 kronor till vinnaren.

Kanal75

Publicerad: