80-åringens sjuka tur – vann 21 milj

Foto: MANNEN BAKOM JÄTTEVINSTEN Axel Planhem, 80, och målfotot från V75-7 då han vann storvinsten 2012. På systemet fanns 12, men inte 9. Bilden visar hur hårt det var i mål.
TRAV

För drygt ett år sedan spelade Axel Planhem, 80, in 21 miljoner kronor på V75 till sig själv och 43 glada andelsköpare hos Värtavägens Spel och Tobak i Stockholm.

Med några centimetrars marginal avgjordes allt i sista V75-loppet.

– Jag är en hjälte i butiken fortfarande, jag får inte sluta tippa, säger han till Trav365.

Pensionären Axel räknade fel när han gjorde V75-andelssystemet till spelbutiken Värtavägens Spel och Tobak i Stockholm för drygt ett år sedan och hade råd att lägga till en häst innan inlämning.

80-åringen valde då att lägga till nummer 12 i V75-7.

Ett genidrag – skulle det visa sig.

Axel följde travdramatiken i sitt hem i eftersändningen av V75 18.00 i TV4.

Vinnare efter vinnare trillade in och inför det sista loppet var det nervöst.

Och det blev inte mindre nervöst efter målgången. Två hästar var i princip på linje (se bilden ovan) och bara en av hästarna fanns med på Axels andelssystem –  den häst han valt att lägga till i sista sekunden – nummer 12.

– Det var målfoto i sista avdelningen och jag trodde att vår häst hade förlorat, men så var det inte, som tur var. Jag var lite förvirrad först och kollade flera gånger om det stämde. Sen när det hade sjunkit in fick jag ringa runt lite i släkten och alla var glada, berättade Axel för Trav365 direkt efter storvinsten i augusti 2012.

Vinsten blev 21 miljoner som Axel och 43 glada andelsköpare fick dela på, omkring 490 000 per andel kunde de hämta ut.

”Gav bort halva vinsten...”

När Trav365 når Axel igen minns han tillbaka.

– Ja, det var bara centimetrar, det var tur, säger han.

80-åringen hade precis börjat att göra andelarna i spelbutiken när han slog till med supervinsten. Han är fortfarande en hjälte i butiken och nu är han tippare på livstid.

– Jag får inte sluta, alla vill att jag ska tippa. Det är kul, men samtidigt har man lite press på sig. Jag tippar på livstid, jag är 80 år nu så det kanske inte är så många år till, säger han med ett skratt.

Vad har du gjort för dina vinstpengar? (hade en andel själv)

– Barn och barnbarn fick hälften, de behöver pengarna mer än jag. Sen har jag satsat lite på fonder och aktier, sen är det bra att ha en buffert, så man har råd att spela varje vecka.

Vinner på turbanan igen?

På lördag är det V75-omgång på Bergsåker igen - på den banan Axel Planhem hade sån tur på. Och givetvis har han pluggat på och gjort ett system till spelbutiken på Värtavägen. Det avslöjar han även för Trav365:s läsare.

I väntan på att Axel ska hämta systemet hörs röster i bakgrunden som frågar om andelar inför lördagens jackpott-omgång med 80 miljoner att spela om.

En dam frågar Axel flertalet gånger om det finns möjlighet att vara med på systemet, nu precis innan jul.

– Ja, precis, säger Axel till Trav365 när han återvänder till telefonen och fortsätter:

– Omsättningen blir nog bra nu, alla tänker likadant, att det vore skönt att vinna pengar i juletid. Jag är på restaurangen nu där jag brukar äta lunch. Här är både kocken och hon som står i kassen med på mina system.

Här till höger ser du Axels system till lördagens omgång.