Stjärnskötaren slutar – lämnar Sverige för USA

Jonas Oscarsson lämnar Joakim Lövgren – för Åke Svanstedt

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonas Oscarsson tillsammans med passhästen Zara Kronos
Foto: TR Bild
Jonas Oscarsson tillsammans med passhästen Zara Kronos

Stjärnskötaren Jonas Oscarsson, 18, slutar hos Joakim Lövgren.

Anledningen: han ska till USA och jobba hos Åke Svanstedt.

– Jag måste tänka på min utveckling, säger han.

Hästskötaren Jonas Oscarsson har det senaste året blivit känd i trav-Sverige som skötare åt bland annat Zara Kronos och Illuminati.

Zara Kronos vann i somras E3-finalen på Färjestad med 925 000 kronor i förstapris och Illuminati vann så sent som för ett par veckor sedan V75 på Jägersro.

– Det är bästa dagen i mitt liv, sa Jonas Oscarsson i somras när passhästen Zara Kronos vunnit årgångsloppet E3.

Jonas Oscarsson har också haft hand om mycket media i sin anställning hos Joakim Lövgren då han uttalat sig för de flesta medier om hästarnas chanser, men nu slutar 18-åringen hos Jägersroproffset.

Om en knapp månad går flyttlasset till andra sidan Atlanten – nämligen till supertränaren Åke Svanstedt i Florida.

”Min stora dröm”

Att Jonas Oscarsson väljer att sluta hos Joakim Lövgren, kommer nog som en större överraskning för de flesta.

– Det är det väl för mig med egentligen, men jag känner att jag har mitt mål och det målet är inte att vara hästskötare, utan det är att bli tränare så småningom. Jag har varit hos Lövgren i precis ett år när jag slutar, och jag har sugit ut det mesta som han är bra på, jag har lärt mig det mesta, säger Jonas Oscarsson och fortsätter:
– Jag har pratat en del med Stefan Hultman och han var hos en tränare i ungefär ett år fem-sex gånger, och tog ut det mesta under det året, och det tror jag är det bästa. Min stora dröm är ju att bli travtränare.

De flesta minns nog de härliga scenerna kring Jonas Oscarsson när passhästen Zara Kronos i somras vann E3-finalen i Karlstad.

– Jag hade kunnat stanna kvar här för att följa Zara Kronos fyraåringssäsong och Illuminatis utveckling, och det har varit många sömnlösa nätter över det, och jag har också trivts bra med den här tipsbiten som jag haft mot media. Det är fina hästar som jag haft hand om och just Zara Kronos och Illuminati betyder oerhört mycket för mig, det är egentligen svårt att beskriva hur mycket, man är så nära dom hela tiden och det blir lite som en flickvän. Det blir det absolut svåraste, att lämna dom två, annars känns det som jag tagit rätt beslut.

”Måste tänka på att utvecklas”

Jonas Oscarssons anställning hos Joakim Lövgren går ut 10 februari, och bara dagar efter det så går flyget mot USA.

– Jag ska till Åke Svanstedt, jag har haft lite olika alternativ och det var en tränare i Sverige som jag var intresserad att jobba åt, men han sa till mig att åka till USA och att han fanns när jag kommer tillbaka. Jag är ung och har inte direkt något att ta hänsyn till egentligen, förutom mina två hästar, så det är bara att köra. De jag pratat med tycker också att jag tagit rätt beslut.

Hur länge ska du vara i USA?

– Jag har visum som räcker ett år, först ska jag till Florida och när de åker upp med tävlingshästarna till New Jersey i maj så åker jag hem två veckor till Sverige runt Elitloppet och om allt känns bra så åker jag ner till USA igen och är där även under tävlingssäsongen. Min tanke, motivation och inställning är att jag ska vara där ett år.

Det är ingenting annat som hänt, som får dig till det här beslutet?

– Nej. Jag kommer till stallet för jag tycker det är så otroligt kul med hästarna, men jag måste tänka på att utvecklas också, och hade jag varit kvar här i ett år till så tror jag inte det skulle bli så stor skillnad mot det året som varit. Jag har upplevt mycket med de här två hästarna, absolut, men jag tror jag kommer missa en del i utvecklingen. Det här beslutet känns rätt, det tycker Jocke också och han sa att jag alltid är välkommen tillbaka. Det absolut värsta är att lämna Zara Kronos och Illuminati, resten känns bra, säger Jonas Oscarsson och avslutar:
– Man får också känna sig lite välsignad att få göra det här, och jag tror Åke Svanstedt har mycket som jag kan lära mig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN