”Inte många får en sådan chans”

TRAV

Amatören som tränar 50 topphästar

Daniel Redén har en drömsits som amatör.

Han tränar drygt 50 välstammade hästar åt stall Zet.

I onsdagens V64-omgång kör han färske V75-vinnaren Q.Forty Five.

– Han kan absolut vinna igen. Eventuellt rycker jag alla skorna, säger Redén.

29-åringen har en hårt satsande hästägare i ryggen. Det är Bengt Ågerup, bakom ägarpseudonymen stall Zet, som har valt att satsa på Daniel Redén.

På Furuby gård utanför Enköping huserar Redén med sitt team. Drygt 50-talet hästar finns i träning där merparten är unghästar. De senaste veckorna har Daniel tagit två större segrar. Först vann Q.Forty Five ett V75-lopp i Årjäng. Och för någon vecka sedan vann Lollo Zet ett lopp i Eskilstuna med 70 000 kronor i förstapris.

– Det börjar lossna nu för vi har haft en del problem med sjuka hästar tidigare i år. Då är det inte så mycket att göra än att vänta på att de ska bli friska. Nu ser det bra ut och vi har fantastiskt fina hästar att jobba med, säger Daniel Redén.

Stortrivs med tillvaron

Han stortrivs med tillvaron när han sedan ett halvår bär ansvaret som tränare för en så stor rörelse. Tidigare var Redén verksam i många år som lärling hos Stefan Melander, och därefter en kort sejour hos Olle Goop.

– Vi är ett härligt gäng som jobbar här och det är inte många som får en sådan här chans, menar han.

I Q.Forty Five tränar han en riktigt bra häst som kommer från V75-seger. Daniel Redén styrde själv in honom till vinst i Årjäng för några veckor sedan.

– Jag trodde då att det var min tredje V75-seger i karriären, men vid en närmare koll så var det faktiskt min fjärde. Man börjar tappa räkningen, säger han med ett skratt.

Behöver en snäll resa

Q.Forty Five går ut i V64-avslutningen på onsdag. Han har spår sex bakom bilen och står bra inne i loppet.

– Hästen känns bra i jobben och håller sin fina form. Han är snabb ut men också lite beroende av en snäll resa föra räcka till seger. Eventuellt kommer jag att rycka alla skorna och det blir första barfota runt om i så fall. Men jag har inte bestämt mig riktigt ännu.

– I den klass som hästen är i nu tror jag att han kan vinna igen, säger Daniel Redén.

Michael Carlsson, Kanal 75