”Väldigt spännande”

TRAV

Sportchefen om miljonloppet

Hallå där...Mats Ahlkvist, sportchef på Jägersro, inför miljonloppet Hugo Åbergs memorial med EXTRA V75 på tisdag.

Foto: Mats Ahlkvist, sportchef på Jägersro travbana

Hur blev spårlottningen till Åbergs tycker du?

– Det ser väldigt spännande ut med tanke på att Torvald Palema och franske Igor Font fick de sämsta spåren. Samtidigt fick Russel November, som inte är känd som någon startblixt, innerspåret. Jaded blev vinnaren i spårlottningen.

Torvald Palema har vunnit allt och imponerat oerhört på slutet. Kan man begära att han ska vara lika bra igen?

– Ja, det tror jag att han kommer att vara. Han har visat att han gillar när han får den här lilla pusten mellan loppen och startar var femte-sjätte vecka. Åke Svanstedt är en praktisk man och förstår att någon måste få spår åtta också. Han lät inte precis nedstämd utan det var mera, ja ja, vi gör det bästa av det.

Hugo Åbergs memorial går som avdelning sex på EXTRA V75 på tisdag. Du tippar Torvald Palema etta och Russel November tvåa trots att du menar att innerspåret inte är bra för den holländske hästen?

– Hugo Langeweg J:rs kommentar till spårlottningen var att spåret inte är det bästa då hästen alltså aldrig varit någon dokumenterad blixt från start. Han sken dock upp när han fick höra att de värsta konkurrenterna fick ännu sämre lägen.

Franske L'Amiral Mauzun vann i fjol. Vad har du för minnen av det loppet?

– Ett: Jean Michel Bazire gav hästen ett perfekt lopp och L'Amiral Mauzun tackade för det genom att vinna på den snabbaste segertiden någonsin i Sverige, 1.09,7. Två: Jadeds starka lopp då han kunde bli tvåa trots en löpning utvändigt ledaren. Tre: Russel Novembers avslutning till tredjeplatsen. Hästen gick i överljudsfart ute vid staketet.

Den här tisdagen i fjol blev det 457 000 kronor för sju rätt på EXTRA V75 efter skrällar av danske Mano (odds 71:11), Venividivici (odds 26:43). Vilka utländska farligheter bjuder omgången på i år?

– Generellt kan man säga att de utländska gästerna räknar med att möta de bästa vi har i Sverige den här kvällen och därför kommer med full form på sina hästar. De åker inte hit med vad som helst.

Hugo Åbergs memorial är landets näst största sprinterlopp efter Elitloppet. Hur mycket folk brukar vara på plats den här tisdagen?

– Någonstans mellan 16 000 och 18 000. Det är en höjdare vi här i Malmö går och väntar på hela året.

Mikael Wikner /KANAL75