Lodjur gick till attack mot häst

avMadeleine Brohlin, Minimedia

Torbjörn Andersson var ute och tränade hästen Cosmoz A.T. då de plötsligt blev attackerade av ett lodjur.

Hästen blev rädd och hann precis slå tillbaka.

– Hade lodjuret rivit hästen med de där klona, hade han kunnat slita sönder halsen på den, säger Torbjörn Andersson.

Foto: LASSE ALLARD

Det var under måndag eftermiddag som amatörtränaren Torbjörn Andersson var ute och tränade sin häst Cosmoz A.T. vid en skogsslinga i Fellingsbro.

Han var på väg hem till stallet då han såg att ett lodjur stod på vägen.

– Lodjuret stod 50 meter ifrån mig så jag tänkte att jag skrittar sakta mot honom så springer han väl iväg. Men när jag var 5-10 meter ifrån lodjuret gick han till attack. Hästen reste sig och slog frambenet mot djuret och träffade, berättar Torbjörn Andersson.

Hästen vände om och sprang i full fart, men lodjuret följde efter en bit.

– Jag kom till ett hus och jag frågade om de hade någon bössa så att jag kunde skjuta ett varningsskott, men det hade de inte. Så jag fick försöka ta mig hem ändå, säger han.

Till slut lyckades han ta sig hem till stallet och först då förstod han vad som hade hänt.

– Om hästen inte hade parerat hade det kunnat sluta riktigt illa. Lodjur kastar sig gärna på halsen. Hade lodjuret rivit hästen med de där klona, hade han kunnat slita sönder halsen på den, säger Torbjörn Andersson.

Letar lodjuret

Efter händelsen har jägare varit ute för att leta reda på lodjuret för att se om det blev skadat. Men ännu har man inte hittat djuret.

– Det finns flera teorier om varför lodjuret gjorde så här. Han kan vara utsvulten, sjuk i huvudet, skadad sedan tidigare eller gjorde han så här eftersom det är parningstid. Men det här är väldigt ovanligt, enligt Länsstyrelsen är det första gången som ett lodjur går till attack mot en häst, säger han.