Här tar han världsrekord

TRAV

Nu vill fransmannen inte möta Torvald Palema

Premiere Steed slog nytt världsrekord för ston alla kategorier i finska Mikkeli.

Fransyskan vann på 1.09,6/1609a för Jean-Michel Bazire.

Sämre gick det för svenskarna Fama Currit och Camilla Highness. De slutade sist respektive näst sist av de felfria hästarna.

Storloppet St. Michel-Ajo kördes på den hypersnabba banan i Mikkeli under söndagen.

Två svensktränade hästar fanns med i loppet men för dessa gick det inget vidare. Fama Currit höll ledningen från innerspåret men tvingades till en ursinnig öppning. Det Stig H-tränade stoet, som kördes av Antti Teivanen, öppnade första 500 metrarna på 1.06,5. Hon fortsatte i ett bra tempo och i rygg på ledaren satt Premiere Steed, perfekt placerad av Jean-Michel Bazire.

Öppnade hårt

Fama Currit öppnade första varvet på 1.08,5 och in i sista kurvan lyfte Bazire ut fransyskan utvändigt om ledaren. Premiere Steed kopplade greppet direkt in på upploppet och stack ifrån till en imponerande seger. Vinnartiden blev 1.09,6, vilket är nytt världsrekord för ston alla kategorier. Det tidigare rekordet hade Buck I St Pat på 1.09,9. Förstapriset var 60 000 euro.

– Jag visste att Fama Currit är väldigt startsnabb och ville inte ge mig in i någon spetskörning. Jag tog istället rygg på henne och det stämde perfekt under vägen. Jag tyckte att jag hade bästa hästen och kände mig segersäker i sista kurvan. Hon skötte det mesta själv jag behövde inte vara efter henne speciellt mycket, sa Jean-Michel Bazire.

Vill inte möta Torvald Palema

Premiere Steed tränas av Fabrice Souloy och hästen har tänt till helt enormt i sommar. Jägersros sportchef Mats Ahlkvist har förhoppningar om att få stoet till Hugo Åbergs Memorial den 28 juli. Men stjärnkusken Jean-Michel Bazire vill helst undvika att möta en speciell häst.

– Det här är en väldigt fin märr som har gjort det mesta rätt. Men jag undviker helst att möta Torvald Palema. Han har imponerat stort och är svårslagen, sa Bazire.

Det blev succé för fransmännen som lade beslag på de tre första platserna i Mikkeli. Tvåa blev Paradis Cordiere och trea Marathon Man. Sämre gick det däremot för de svenska hästarna. Fama Currit var slagen 300 meter kvar och slocknade helt. Camilla Highness hade inget att ge efter en resa som fyra på innerspår. Svenskduon slutade sist respektive näst sist i mål av de felfria hästarna.

Michael Carlsson, Kanal 75