Kolgjini: Därför tvingas jag sälja

TRAV

Han är en av Sveriges främsta uppfödare och har tagit fram flera stjärnor.

Trots framgångarna tvingas Lutfi Kolgjinis sälja både gårdar och fölston.

– Det finns inte utrymme att bedriva stor avelsverksamhet i Sverige som det ser ut i dag i svensk travsport, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.

Krisen bland uppfödarna fortsätter. I samband med katastrofsiffrorna vid Kriterieauktionen i fjol reagerade flera uppfödare och aktiva och menade att något måste göra för att rädda aveln i svensk travsport.

Nu drabbas även Lutfi Kolgjini då han har beslutat sig för att dra ner på sin avelsverksamhet.

Kolgjini har genom åren satsat hårt på avel vilket har gjort han till en av de mest framgångsrikaste uppfödarna i Sverige.

2010-års Derby-vinnare Joke Face är bara en av hästarna som Kolgjini både fött upp, tränat, och kört till seger.

Men trots att han är bland de bästa är det svårt att få verksamheten att gå runt vilket gör att Kolgjini nu tvingas dra ner på rörelsen rejält.

Säljer fölston

På stallets hemsida rapporterar han att han sålt tolv fölston till Norrland och fler kommer det att bli. Antalet fölston ska minskas med mer än 50 procent. Dessutom tvingas han göra sig av med två av sina gårdar i och med neddragningen.

– Det här är en naturlig neddragning av avelsverksamheten. Jag tycker inte att det är lönt att bedriva avel i samma omfattning, jag kommer att komprimera och inte ha så många avelsston. Jag kommer att ha kvalité istället. När jag är klar kommer jag att ha 30 ston, jag har haft 70 ston som flest, berättar Kolgjini.

Enligt honom är det ingen bra lönsamhet inom aveln i dag.

– Det är bra lönsamhet om man har topp, topp. Men under det så är det dåligt, säger han.

– Det känns inte som om det finns utrymme att bedriva stor avelsverksamhet i Sverige som det ser ut i dag i svensk travsport.

Hur känns det här?

– Jag gillar bara läget, situationen är som den är och jag måste anpassa mig efter marknaden. Marknaden kan knappast anpassa sig efter mig så är det. Det handlar om utbud och efterfrågan.

Ska sälja två gårdar

Samtidigt som han säljer fölston har han lagt ut två av sina gårdar till försäljning. Lottentorps gård utanför Sjöbo och gården i Gessie ska säljas till högstbjudande.

– Det är naturligt nu när jag drar ner på verksamheten, två gårdar kommer att säljas. Gården i Gessie har jag haft som ett sommarställe till hästarna. Gården i Sjöbo har jag haft till avelsston.

Hur har intresset varit för gårdarna?

– Det har varit lite folk och tittar men det är inte så lätt att sälja gårdar, så det kommer att ta lite tid. Jag kommer att ha kvar två gårdar, Vomb där jag har mina tävlingshästar och så en mindre gård för avelsston.