Miljonvinnarna: Så spelar vi i VM

Foto: Bosse Lundqvist och Andreas Larsson hjälper dig att bli en vinnare i VM i V75.
TRAV

De har spelat in miljoner och är två av landets vassaste experter.

Nu ger Anderas Larsson och Bosse Lundqvist dig tips på hur du lyckas i VM i V75.

Här hittar du deras krönikor inför supertävlingen.

ANDREAS LARSSON: ”HA FULL KOLL PÅ SPELVÄRDE”

V75 är världens bästa spel brukar det ju heta.

Bara man vet hur man ska lägga upp det hela.  Allt för många lirar på fel sätt för att ens ha chansen på de stora pengarna.

För det är väl därför vi spelar, för att vinna pengar, riktigt stora pengar.

Hur ska man då spela V75 för att ha de bästa förutsättningarna för att bli en vinnande spelare?

Det viktigaste i mitt tycke är att ha full koll på spelvärde. Att till exempel våga vara kritisk mot favoriter och ranka ner kraftigt vid minsta frågetecken.

För att spela med spelvärde krävs det att man skaffar sig en egen uppfattning genom att se mycket lopp och väga hästarnas prestationer mot varandra. För att sedan väga det mot strecklistan och bestämma om hästen har spelvärde eller inte (strecka eller inte).

Innan du lämnar in, titta på ditt system och om det har potential att vinna stort. Kommer du fram till det: kör! Annars: gör om, gör rätt.

Strunta i statistik och sluttider

Detta är något jag tycker fler och fler blivit bättre på de senaste åren, tidigare var det väldigt vanligt att man spikade den största favoriten och fyllde sedan på enligt strecklistan.

Nu känns det som fler förstår att man behöver ha spelvärde i sitt system och vågar ta ställning. Det vill också säga att det är något svårare att hitta de riktigt stora pengarna, då motståndarna (spelarna ute i landet) blivit vassare. 

Vidare är ett gott råd att strunta i statistik och sluttider.

Många tittar bara på tider och placeringar i travprogrammet, det känns helt ointressant för mig – en häst som blir oplacerad kan göra en bättre prestation än hästen som vinner samma lopp.

Och tider beror på så mycket, gå mer på intrycket hästen ger.

En del spelar hårt på statistik, vilket är ­lika ointressant, tycker jag. Det finns alltför många parametrar i loppen för att ­kunna se de på ett statistiskt sätt.

Sätt dig in i Jokersystemet

Jag spelar helst reducerat system och kan rekommendera Jokersystemet, men sätt dig in i det rejält för det finns oändliga valmöjligheter. Jokersystemet är överlägset när du lärt dig dess fördelar och har du väl börjat går du inte gärna ifrån att spela reducerat.

En annan fråga är om man ska spela V7 eller inte.

Vid jackpott är det givet: spela V7! Alltså att du får 2,5 gånger utdelningen vid sju rätt och frånsäger dig utdelningen på sex och fem rätt. Det är i sjurättspotten alla jackpottmiljoner finns.

Är det inte jackpott tycker jag faktiskt inte man behöver spela V7, du får ändå ungefär dubbelt sjurättspotten med sexorna och femmorna.

Ha en långsiktig strategi med ditt V75-spelande. Det fungerar inte att spela en gång och ge upp bara för att det inte gick bra.

Håll fast vid dina linjer och tro på dig själv. Men som sagt, spela för de stora pengarna. Ger det under tusenlappen på sju rätt: då spelar man troligen på fel sätt om man sätter den.

Till ATG,  här är några förbättringar jag vill se rörande V75:

4 En strecklista där man kan klicka i sina sju vinnare i varje avdelning och sedan visas ett ungefärligt värde vid den exakta V75-raden. (Svenska Spel har på sin hemsida något sådant för Bomben, som de kallar oddskalkylator.)

4 Ta bort stängt spel under natten (dagen för många som bor i utlandet), runt klockan 23.00 på kvällen till 07.00 på morgonen är det nu stängt för spel. Det känns inte som 2011. Hos spelkonkurrenterna på nätet kan man lägga sina spel när som helst, service för kunden är oerhört viktigt.

4 Fler flerklasslopp. Jag vet att flera spelarröster redan höjts om detta, men finns det något roligare lopp att både se på och att analysera? Ett gäng klass 2-hästar som står start, 20 meter efter ser vi ett bronsdivisionsgäng och 40 meter efter ett guldgäng.

Fel att Harry Boy är med

Snart startar VM i V75. Det känns som ett kul initiativ från ATG. Men jag måste börja med att såga Harry Boys deltagande i tävlingen, det är alltså okej att låta Harry ta ut systemet man tävlar med i VM, det känns något flamsigt.

V75 är ett skicklighetsspel, det vore katastrof om en slumpdata som kommer bidra med 100-tals system i veckan vann tävlingen. Man spelar 192 rader under sex veckor och det är totalt antal rätt som gäller. Jag skulle även vilja se att man fick extrapoäng vid vinst över till exempel 10 000 kronor och ytterligare några extra­poäng vid vinst över 100 000 kronor. Enligt mig handlar V75 om att vinna pengar, inte hur många rätt man har.

BOSSE LUNDQVIST: ”TRO PÅ DINA GULDKORN”

Vi närmar oss 40 år sedan ATG ­lanserade riksspel på trav under lördagseftermiddagarna.

Nostalgikerna minns hur det var när senaste inlämningstid var stängningsdags vid lokala postkontoret aftonen före första start. I dag behövs bara ett tryck på mustangenten så är man med och slåss om miljonerna som ska fördelas.

Med drygt 30 mil till närmaste travbana från hemmet vann Rolf Fransson, Gälli­vare, titeln ”landets bästa Dagens Dubbel-spelare” i fjol. I helgen är det premiär för tävlingen VM i V75.

De nio främsta i Sverige och den bästa från utlandet kvalificerar sig för finalen på Åby den 14 januari 2012.

De sex kommande omgångarna där insatsen är 192-raderssystem mejslar ut finalisterna. I potten ligger förutom evig ära och travtipparberömmelse 250 000 kronor och en travresa värd 50 000 kronor. VM i V75 ser även en lagtävling där förstapriset är 100 000 kronor.

Min taktik inför tävlingen är klar. Jag försöker att få med så många hästar som möjligt på kupongen och det får man på spelkombinationen 12 x 4 x 2 x 2 x 1 x 1x 1 (23 stycken). Ingen annan matematisk kombination för summan 96 kronor får med fler streck på kupongen.

Nu är det ju inte detta tävlingen går ut på. Det är ju flest tippade vinnare efter sex omgångar som gäller och ett upplägg typ 4 x 4 x 3 x 2 x 2 x 1 kan under perioden visa sig passa bättre.

V75 sägs av många vara ”världens bästa spelform” och jag säger inte emot. De som orkar vara konsekventa och följer sin formel har alla chanser att bli vinnare i längden. Oavsett om man är små- eller stor­spelare.

”Det där tror jag är svammel”

”Man måste våga tro på sina egna idéer” är något som ofta basuneras ut av travexperterna inom media. Och visst är det så. Inför nästan varje V75-omgång finns guldkorn att finna.

Experterna och många storspelare­ ­berättar ofta i intervjuer hur många ­timmar de lägger ned inför en omgång varje vecka. År ut och år in. Det där tror jag är svammel.

Jag tror i stället att den mängd spelare som har hygglig koll på i stort sett varenda omgång under en säsong går att räkna på den ena handens fingrar.

En vän till mig hävdade för ett par veckor­ sedan att V75-omgångarna är alldeles för sönderanalyserade av de så kallade tips­experterna. Att de flesta trampar i samma spår och kommer fram till liknande slutsatser. Kompisen menade att de gånger de egna­ idéerna sammanföll med experternas ­borde man avstå från att lämna in ett system­.

Just det där att de flesta mediatipsters ofta­ hamnar kring samma chansvärdering gör V75 till extra intressant spel. Detta faktum innebär att de hästar på den övre tredje­delen i streckprocenten ofta är för mycket streckade i förhållande till chansen och de i den undre halvan alldeles för lite.

Jägersro – en våt filt…

Att konstruera ett system som tar sjurättspotten i V75 är många spelares dröm. För ett fåtal har den drömmen slagit in och ännu fler har varit ytterst nära och ramlat på mållinjen, ett uppförstorat målfoto.

Tre gånger har jag varit med i spelbolag som haft alla rätt och vunnit hyggliga pengar, men när röken skingrats också kunnat konstatera att det ”bara” var ett uppförstorat målfoto från jättepott.

Starkaste minnet, ett som fortfarande ligger som en våt filt fast jag vet att man måste skaka av sig avgjord omgång och gå vidare, är den på Jägersro i december 2003. Redan på tisdagen den veckan hade jag bestämt mig för att spika Sandy Bore i den fjärde avdelningen.

”Det är för det mesta bättre att spika i gulddivisionen än i stodivisionen” övertalade min brorsa mig halvtimmen före spelstopp. Jag ändrade spik till Revenue. Sandy Bore krossade Princess Håleryd från dödens i stodivisionen och Revenue vek sig från ledningen i ett lopp som 21-oddsaren Dream Shogun spurtade hem.

När Dan Widegren satte dit 51-oddsaren Echo Lloyd i den sista avdelningen stod det klart att ingen spelare hade prickat in sjuan. Vi fick ganska bra betalt på sexan och femmorna, men de 22 miljonerna spelbolagets tio medlemmar missade på det sena spikbytet svider än i dag.

”Ögat synar alltid örat”

Vid den här tiden i fjol lyckades jag sätta fyra raka ”veckans drag” i Sportbladet. De gav 10–25 gånger pengarna.  Inte en enda av dessa fyra spikades av mig på V75 och en feg spelare vinner heller inga pengar.

Den som till slut vinner VM i V75 är förmodligen den som vågar trotsa­ experterna och tro på sina egna upphittade guldkorn. Tippa VM i V75 ­efter devisen ”ögat synar alltid örat”.

Sportbladet