Magplask för nyckelkusken

TRAV

Det vilar en förbannelse över dem.

Omgångens nyckelkusk blir ofta omgångens magplask.

Fråga Per Lennartsson.

Hans lördag på Solvalla var nattsvart.

Omgångens bank, hästen som ”alla” hade singelstreckat, föll med dunder och brak. Alvena Pampas kändes fruktansvärt klar i V75-1. Vi som sett honom vinna comebacken på Solvalla den 23 mars hade aldrig en tanke på att gardera. Jag sa det till en kompis i veckan: ”Han är så klar att man nästan blir misstänksam. Man borde gardera bara för att han är så sjukt klar.”

Vilket jag givetvis inte gjorde när det blev allvar. Belgaren Christophe Martens gjorde inga fel i sulkyn, vi kan inte ens skylla på en pajasstyrning, det hade varit skönt. Nej, vi får helt enkelt skylla oss själva och banka in V75-sanning nummer ett i skallen:

Loppen är jämnare än vi tror, alla ­hästar på V75 är bra och det är små detaljer som avgör.

En riktig skitsport

Sen är det ju också så att hästar som kommer från en topprestation (likt Alvena Pampas) sällan är lika bra igen, de är kanske aningen sämre – och det räckte för att fälla vår spik. Ja just det, kanske ska berätta att det var Persos Seaman som vann loppet efter fina sista 700 från tredje inner. Alvena Pampas blev tvåa efter att ha tappat travet 100 meter från mål. Ja happ, kul kul … Är det inte förbannat trist att kliva av på det sättet? Trav är en riktig skitsport då.

Det tyckte säkert Per Lennartsson också efter V75-2. Inte nog med att hans stjärna Alvena Pampas fick stryk, Singing Matilda räckte inte alls i den andra avdelningen. Lennartsson gjorde allt rätt i sulkyn (som vanligt) men det hjälpte inte, hästen var blek och tidigt slagen. I stället klev K.L.M.Prelong fram och mosade allt från dödens efter tidig attack från tillägg. Våldsamt bra, är nog rätt betyg till Svanstedts sto.

Det gäller att trava

Guldloppet, sista chansen till Olympiatravet, blev ett antiklimax. Elitloppsvinnare Iceland satte inte en hov rätt när bilen släppte fältet. Han var borta efter några sekunder. Brioni smet till ledningen, fick bestämma som han ville och lekte sig till seger. Äsch, vi som hade ältat helstängda huvudlag, Elitloppsstarter och vinnargnistor. Blaha blaha, det gäller att trava hela vägen.

Johan Untersteiner kan köra häst. Han tog sin första (men inte sista) V75-dubbel. Out of Question bjöd han på en fin resa i rygg på ledaren och speedade till seger. Aggas Dyring vred han till attack 700 kvar och sen sluggade sig hästen till säker seger.

Lärling står det i ”körkortet”. Proffskusk är skrivet i min bok. 

Åttaprocentaren Yukon Boko avslutade omgången och en vinnare tog hela potten, 23,6 miljoner exklusive sexor och femmor. Om det var jag? Well, får säga som en rolig kompis: jag hade noll rätt och en andrareserv.

Micke Nybrink