Efter skandalen – nu skärps reglerna

TRAV

Efter spelskandalen för två månader sedan.

Nu skärper Svensk Travsport straffet för spel på sina egna hästar.

– Att bryta mot spelreglerna anser vi vara ett allvarligt brott och därför skärper vi bestraffningarna, säger Ulf Hörnberg.

Det var den sjunde februari i år som kusken Jan I Jönsson åkte fast för att ha spelat på sin egna häst. Jönsson vann ett lunchlopp med hästen Beauty Class och några veckor senare framkom det att spel på hästen gjorts på Jönssons konto. Kusken fick spelen ogiltiga och bötfälldes med 10 000 kronor.

”Handlar om förtroendet”

Efter den händelsen har nu ST (Svensk Travsport) bestämt sig för att höja straffen för spel på sina egna hästar. De nya riktlinjerna i reglementet som nu gäller är att kuskar och tränare som spelar i strid med reglerna bestraffas med minst 20 000 kronor i böter och tre månaders körförbud.

– Att bryta mot spelreglerna anser vi vara ett allvarligt brott och därför skärper vi bestraffningarna och det sker i ömsesidigt samförstånd med ATG. Det handlar om förtroendet för såväl sport som spel och av den anledningen är det viktigt att vi markerar att det här är oacceptabelt. Att förbudet att spela även gäller för våra funktionärer som bevakar tävlingarna är lika självklart, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg på travsport.se.