Nybrink: Hoppas att alla lyssnade på Stig H

TRAV

Stallkörningsdebatten fortsatte i lördags.

Jag lyssnade med förvåning.

Man ska tydligen acceptera eländet och räkna med skiten.

Men sen röt Stig H Johansson till.

Hoppas alla lyssnade.

Jag kan inte lämna stallkörningsproblemet, denna farsot som härjar på våra travbanor. Jag har liksom havererat på den punkten, fastnat i paniskt tillstånd. Förra veckan fick vi, på flera håll,

läsa att vi inte ska klaga. Det här är bara att räkna med när vi analyserar loppen. Acceptera och tig. Kompisstyrningarna är här för att stanna. Shut the fuck up. Så lät det.

Jag tog mig för pannan, slet mitt hår (på ryggen) och undrade hur det ska sluta.­ Ingen vill ha tillbaka stallspel men ändå­ är det ungefär där vi hamnar när ”stall-ettan” har förkörsrätt i alla lägen, utom möjligen på upploppet.

Det gör givetvis loppen fattigare, dimensioner försvinner. När utvecklingen dessutom går mot allt större maktkoncentration inser den tänkande människan vart vi är på väg. Japp, till en sport som ingen orkar titta på eftersom det inte tävlas på riktigt. För det finns ju annat än trav.

Stig H Johansson har jag alltid hållit högt, som tränare och kusk – men även för att han tänker ett steg längre och  säger vad han tycker. Han har helt enkelt lite ”guts and honour”.

I lördags, när stallkörningarna diskuterades i V75 Direkt i TV4 plus, när alla hade sagt sitt, då tog Stig H till orda och sa något som de aktiva borde ta till sig: ”Kuskarna får ta sitt ansvar och köra sin egen häst. Man måste köra sitt eget race.”

Känslan för rent spel finns inte

Johansson berättade även hur han själv resonerade när han hade flera hästar i samma lopp och satt bakom stallettan. Han avslöjade att han förlorade lopp som storfavorit mot stallkamraten eftersom han

inte utnyttjade situationen utan nöjde mig med dödens på motbudet/stallkompisen. ”Jag visste ju hur snacket skulle bli efteråt, det kändes mera fair att köra utvändigt.”

Sån känsla för rent spel finns uppenbarligen inte i dag. Nu ska man till spets och röva sig till segern, helt utan eftertanke. Gentlemännen har slutat, nu är det bandidos som regerar.

Micke Gnällpitt? Möjligt. Men jag kan ju bara gå till min mejlkorg där det varje dag rasslar in åsikter som ger mig stöd. Skulle jag då, som vissa andra tyckare, säga att det är ju så här? Då ska jag ha sparken.

l l l 

Till sist: Har ni tänkt på vad Håkan Juholt gör? Inte. Men han gör ju en ”Svanstedtare”. Eller hur? Säger först en sak i direktsändning (”ja, så klart jag hjälpte stallkompisen”) och tar sedan tillbaka allt (”nä, det sa jag aldrig”) i samma kanal. Ja jävlar, att

alla ska härma Kung Åke. Snart kör väl

Juholt barfota också…