Vann styrkeprovet – fick 200 000 kronor

TRAV

Orfeus Brodde gav inte konkurrenterna en chans i styrkeprovet S:t Leger på Åbytravet.

Tillsammans med Thomas Uhrberg dominerade valacken fyraåringsloppet från start till mål.

Orfeus Brodde var mycket vass från start och tog enkelt hand om ledningen, sedan avfärdade han favoriten Canaka B.F. bestämt när denne kom upp utvändigt. Därefter fick Thomas Uhrberg bestämma tempot och i sista svängen ryckte Orfeus Brodde undan till en överlägsen seger. Tvåa blev Agobra Rubin från tredje invändigt via open stretch och trea Twigs Tarzan, som klev fram utvändigt ledaren efter halva loppet.

Segertiden över 3 140 meter blev 1.16,5.

Michael Lönborg tränar vinnaren som belönades med 200 000 kronor.

– Jag tycker själv att jag försökt ställa honom i ordning och han har bara gått ridträning sedan han startade senast. Jag har haft andra hästar som svarat fantastiskt på det, jag ville testa även på honom men jag vågade inte göra det innan derbyt. Det kanske man ångrar nu, men vi får nöja oss med det vi fått nu, sa Michael Lönborg.

"Isemanden" iskall

Åbytravet bjöd även på en spännande duell för högsta klassen där Local Conch blev rejält utmanad av Select Yankee över upploppet.

Flemming Jensen valde att dämpa tempot i ledningen bakom Local Conch och det såg ut som att Åke Svanstedt speedige amerikan skulle kunna fälla favoriten från rygg ledaren, men den danske "Isemanden" litade på sin häst och satt helt still över upploppet och segern var säkrare än den såg ut från sidan.

– Ja, det fanns lite sparat, berättade Flemming Jensen.

Bakom de två främsta knep Skully Gully tredjepriset och det var en fullt godkänd prestation i comebacken efter tio månaders frånvaro från tävlingsbanorna.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75