Debatten efter V75- loppet skenar vidare

TRAV

Debatten efter V75-6 på Bergsåker skenar vidare.

I alla fall hos mig, i min mejlkorg.

Men först: Jag köper Robert Berghs förklaring.

Han gjorde det han då trodde var bäst.

Roberth Bergh var med i V64 Direkt i TV4 Sport i onsdags och gav sin syn på V75-6 förra lördagen. Ni vet, loppet som han själv ledde med Slevin Kelevra men som vanns av stallkamraten Staro Dow Jones. Bergh är en rak och tydlig kille som gav en bra förklaring till sin styrning. Vi kan stryka ett streck över det här. Wash out.

Robert tyckte också att jag borde ta mer ansvar som krönikör, att jag ska tänka mig för innan jag skriver. Så kan det vara, ibland skenar jag – men det är också en del i jobbet, att uppröra, ifrågasätta och skapa debatt.

Om jag får 100 mejl om samma sak av mina läsare och – la la la! – låtsas som om det regnar ska jag ha sparken. Då är jag fel man, då kan ska Mattias Karlsson (chefen) ge mig en sträckt vrist mitt i arslet.

Hur som helst, för att avsluta debatten publicerar jag ett av de bättre mejlen i ämnet. Boda i Tuna skriver så här:

”Vilket ramaskri kring Berghs styrning förra lördan. Kritiken beror mest på att allt sker i loppets slutskede och på V75. Är övertygad om att 50 procent av storstallarna hade kört likadant, kanske bara en smula mindra tydligt. Vilket dock få öppet vågat erkänna, för när det kommer till kritan är alla beklämmande skenheliga.

 Stallkörningar sker dagligen, utan att det orsakar någon större debatt. Värst i kategorin är Solvalla. Nu råkade stall Berghs förseelse inträffa på upploppet och blev för ögat tydligare och konsekvensen skarpare. Men numera är det oftast mer regel än undantag att hästar från samma stall släpps till spets. Skulle någon råka svara med en mindre spelad häst från samma stall när förstahästen ställer frågan har den kusken kört för sista gången åt just den arbetsgivaren . Det är, vill jag lova, en oskriven lag.

 Sedan finns det en regel som säger att man ska köra sin häst för bästa möjliga placering. Det gjorde nog inte Bergh för då borde han hållit ledarryggen instängd. Men alla gånger Örjan sitter kvar i andra ut 500 kvar eller när Klaus Kern mördar sina hästar första 600-700. Kör de då för bästa möjliga placering? Jag betvivlar det, vilket föranleder två frågor: Är regeln överhuvudtaget nödvändig när den knappast tillämpas och när blev senast någon bötfälld för denna försummelse?”

Boda har en poäng. Varför har vi regeln om det inte används? När gjorde den det senast? Minns någon? Mejla och berätta.