Glenn Strömberg: ”Just då kändes det tuffare”

Profilens elithäst slutar tävla - går till avel: ”Jag har bearbetat det och låtit det sjunka in…”

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
Glenn Strömberg om att hans stjärnhäst Tobin Kronos slutar tävla.
TRAV

Med storloppen framför sig och på toppen av sin karriär.

Då togs fotbollsprofilen Glenn Strömbergs, delägda häst, Tobin Kronos till avel.

– Till en början kändes det vemodigt, men när man sett haussen efter honom i aveln så var det rätt beslut, säger han.

Tvåa i Europaderbyt, världsrekordinnehavare för fyraåringar över 2 140 meter med volstart och knappa tre miljoner intjänat. Med det facitet på hand togs elithästen Tobin Kronos till avel i vintras, med alla de stora loppen framför sig och på toppen av sin karriär.

– Det har varit en sagoresa, sa delägaren Glenn Strömberg till Trav365 i december.

”Tittar man nyktert på det, så...”

Då hade kretsen kring hästen inte bestämt sig angående framtiden, bara att hingsten skulle få prova på avelslivet i någon månad.

Nu är det slutgiltiga beslutet tagit, tävlingskarriären är slut, över, finito.

Sagoresan är inte slut, men den har fått en helt ny skepnad.

– I vintras när vi bestämde att han skulle gå till avel kändes det mer vemodigt. Tävlingssäsongen var i full fart nere i Frankrike och man hade börjat att kolla på de stora loppen under våren/sommaren, man hade tankar och var jättenyfiken, då kom det här upp och det kändes tuffare då, man såg att de närmaste sex, sju månaderna försvann.

Tobin Kronos blev tidigt populär och har till nu stått uppstallad i Italien.

– Under den här tiden har man bearbetat det litegrann och låtit det sjunka in. Tittar man nyktert på situationen och hör att alla är övertygade om att det här är rätt väg att gå, då förstår man att det var rätt beslut. Han fick rejält med ston i Italien och är bokad med rejält många ston i Sverige. Intresset har varit enormt, det känns som att vi går in i nästa fas nu, den ska bli jätterolig att se. Man har verkligen fått se haussen kring honom i aveln och det är många som gör tummen upp för hans stam och exteriör. Han är ju förjäkla läcker, Tobin.

”Mina bästa kompisar”

Priset för att betäcka med den läckra Muscle Hill-sonen är 25 000 kronor. Med enkel matematik kan man räkna ut att hans tidiga hype i aveln även kan ge en del klirr i kassan.

– Fortsätter det som det är nu så är det bra business. Och det behövs när man ska leta nytt, det kostar ju en del.

Jasså, det är dags för nya inköp?

– Vi har snackat om det lite löst senaste veckan, ägargänget, när det blev klart att Tobin går till avel. Några i gänget är jäkligt intresserade att fortsätta.

Du tog en paus från travet efter att du fått fram superhästen Bix Bay, som sprang in 4 miljoner kronor på 90-talet, det låter inte som att du lämnar branschen igen?

– Nej, travet och snuset är mina bästa kompisar, säger Glenn och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar