– Var multitasking på väldigt hög nivå...

Anders Malmrot om Elitloppsläget kring stjärnhästarna efter helgens uppvisningar: ”Klart att man har en inre stress”

Solvallas sportchef Anders Malmrot.
TRAV

Storlopp med intressanta hästar i Norge, Sverige, Frankrike och Finland - inom en timme.

Solvallas sportchef Anders Malmrot hade en intensiv lördag.

– Det var helt otroligt och det var multitasking på väldigt hög nivå, säger han.

Prix de L’Atlantique på Enghien i Paris, Seinäjoki Race på Seinäjoki i Finland, Berth Johanssons Memorial i Umeå och norske Ferrari B.R.s årsdebut på Forus i Norge.

Under en timme i lördags avgjordes dessa topplopp och Solvallas sportchef Anders Malmrot följde alla - från Enghien-banan i Paris.

– Det var helt otroligt. Jag hade en kompis som jobbar i Frankrike med mig och han hade sin telefon igång hela tiden. Allt hände ju verkligen samtidigt. Jag var in i vinnarcirkeln när Bold Eagle vann Prix de L’Atlantique och samtidigt kom telefonen fram ”nu startar den”. Det var multitasking på väldigt hög nivå. Man är ju spänd, det betyder så mycket, Det är så kort tid kvar till Elitloppet (sista söndagen i maj) och de som kommer ut, och man är intresserad av, vill man se leverera också. Man vet att det låter bra, men det ska v a r a bra också. Det känns som man deläger en bit i varje häst som startar nu, man vill så väldigt väl att det ska bli bra, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

”Var extra häftigt”

Så vad säger han då om helgens uppvisningar av Bold Eagle, Call Me Keeper, Ferrari B.R, Diamanten med flera?

– Det var en fantastisk helg med prestationer som låg helt i linje med vad jag önskade inför helgen, säger Malmrot och fortsätter:

– För mig, när Bold Eagle kontrade tillbaka mot belina Josselyn, var extra häftigt att se eftersom det varit lite snack kring Bold Eagle just sista biten i loppen, men nu var han slagen och kom tillbaka och visade den sidan igen. Det var förjävla roligt! 

Ja, tvåan i mål Belina Josselyn, hur går snacket där?

– Hon är ju jättebra, men det låter svårt att få henne…Får se där bakom, hur det står till med Bird Parker, där har jag inte gett mig. Och Billie de Montfort kanske, om det passar i något lopp.

”Han står högt på min lista”

Över till Sverige! 

– Umeå var ett utropstecken. Kanske inte loppet, Berth Johanssons Memorial, i sig - utan att Diamanten levererade direkt. Han var fantastisk och han såg så fin ut. Varenda gång Erik Adielsson begärde lite av honom så stack han bara undan. Han står högt upp på min lista! Jag pratade med tränaren Stig H Johansson efter loppet och vi har en dialog. Han ska göra en start till, men vad jag vet har Stig inte sett ut något lopp än, men vi pratas vid, det gör vi. Bakom Diamanten såg Muscle Hustle fin ut, Makethemark är bra och så vidare. De här femåringarna är jättespännande i år! 

En annan häst som det snackats om är Disco Volante, som vann i Bronsdivision i lördags.

– Han är med på listan, absolut. Såna där hästar, som Tjacko Zaz i fjol, bubblar alltid upp, det kommer en sån varje år som visar form i precis rätt läge. Jag är imponerad över den hästen och vet inte hur bra han är. Om han får en plats eller inte, det kan jag dock inte säga just nu.

”Han var så explosiv”

I Norge gjorde norske supertalangen Ferrari B.R. årsdebut. Och det var en mersmakande sådan, för både tränaren Per Oleg Midtfjeld och Solvallas sportchef.

Segertiden över 1 600 meter: 1.10,6.

– Jag blev imponerad! Han var så explosiv när han fick luckan från rygg på ledaren, när han vek ut honom så sa det bara pang. Jag gillade hur han såg ut och jag hoppas vi kan bygga vidare där.

”Så otroligt många fina hästar”

Seinäjoki Race blev en uppvisning av Daniel Redéns Call Me Keeper som tog hem storloppet i lekande stil. Han har testat på Elitloppet tidigare, utan någon vidare framgång.

– Han var jättebra, men jag ska stämma av med Daniel Redén i veckan.

När kommer nästa inbjudan?

– Jag tror inte den kommer den här veckan. Efter Olympiatravet skulle jag säga.

Hur är din känsla just ni inför Elitloppet?

– Det är en god känsla! Det finns så otroligt mycket fina hästar som är kittlande, som inte mötts i världseliten. Det känns jäkligt bra, men det är klart att man har en inre stress att allt ska sitta där när allt ska lottas.

ARTIKELN HANDLAR OM