Hastigheten är problemet

Av: Micke Nybrink

Publicerad:
Uppdaterad:
Mikael Nybrink
Foto: Kanal75
Mikael Nybrink

Hur släcker man enklast glöden i en unghästs ögon?

Vi frågar en veterinär.

Hans svar är knappast det många travtränare vill höra.

Men det handlar väldigt mycket om utrustning och fart.

Reaktionerna har inte uteblivit efter förra veckans spalt där jag propagerade för standardutrustning på våra travhästar som ett sätt att stoppa fartvansinnet. De aktiva som gillar att köra 1.11 med treåringar försvarar sig bland annat lite raljant med att ”ingen tvingar ju små­killar som spelar fotboll springa i pjäxor”.

Okej, det var förstås tänkt som ett skämt från just den här proffstränaren men det skvallrar också om att de inte vet vad som händer i unga hästars kroppar när de pressas för tidigt.

Skadorna kommer tidigare

Jag har nämligen det, full koll. Jag kan mer än ni. Eftersom jag är löjligt intresserad av träning i alla dess former har jag tagit reda på fakta, forskat. Och det är tyvärr skrämmande fakta.

Enligt en veterinär som dagligen arbetar med skadade travhästar opererade han för tio år sedan sex-, sju- och åttaåringar i knäna. Så länge dröjde det innan problem med överbelastningsskador började dyka upp.

2015 opererar han nästan enbart tre-, fyra- och femåringar för samma sak. 

Vad det handlar om är farten. Den dödar. Stötarna ger skador som kroppen reparerar genom att bygga mer ben kring. Till slut krävs en operation och då är benet stenhårt och sprött som krita. Hästen behöver ett år på sig för komma tillbaka men brukar starta efter sex månader – säkert i bike och barfota. Sen är den snart tillbaka på operationsbordet.

Inte mogna för farten

Vi undrar varför det saknas profiler som Scandal Play, Ina Scot och Victory Tilly. Svaret är att det går alldeles för fort i början av hästarnas karriärer.

Med barfotabalans, skygglappar och jänkarvagn springer de fortare än deras kroppar är mogna för.

Fakta: en häst har tillväxtzoner i kroppen under sina fyra första levnadsår. De sitter bland annat i knäna som fortfarande är mjuka; de ”har inte slutit sig”. Vi kan likna det vid fontanellen på ett spädbarn, den där mjuka, oskyddade delen uppe på hjässan.

Självklart är det inte bra att utsätta unghästarna för de hastigheter vi ser nu. Tidigare travade en treåring 1.15 om den var bra. Nu är de lika snabba som elithästarna. Problemet är att de har fantastiska gener men ofärdiga kroppar och tränare som inte begriper det.

Hur länge ska det ta för alla barfota­förespråkare att inse? Visst, det är bäst för hästen att tävla utan skor men inte till priset av att det går åt helvete för fort och att de skadas eller åtminstone samlar ihop till en framtida knäkatastrof.

Barfota är inte problemet – det är farten.

Veckans tips

1. 9 Västerbo Fantast (Bergsåker, V86-1)

Härligt intryck i skym­undan senast. Rolig.

2. 3  Höwings Star (Bergsåker, V86-5)

Strålande form. Smyger och kan blåsa förbi.

3. 5 Flex Lane (Solvalla, V86-6)

Spelar jag ju alltid. Inget undantag nu.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN