”Minst lika fin som i Olympiatravet...”

1 av 3 | Foto: Bernd Denberger.
TRAV

Solvato, Veijo Heiskanen och hårdsatsande Stall Denco med Bernd Denberger i spetsen hyllades som kungar på Åbytravet efter segern i Olympiatravet i våras.

Nu berättar storhästägaren om varför de nobbade en start i Jubileumspokalen, planerna på Prix d´Amerique med Solvato i vinter och chanserna i Åby Stora Pris på lördag.

– Han känns minst lika fin som inför Olympiatravet, jag tror han har bra chans, säger Bernd Denberger till Trav365.

Veijo Heiskanens stjärna Solvato har blivit en snackhäst i trav-Sverige i år. Många har nog sista varvet i Olympiatravet i våras på näthinnan fortfarande, då Solvato pulvriserade delar av världseliten och vann på en supertid på hemmaplan, Åbytravet.

På lördag kan kretsen kring den amerikanskfödde femåringen få fira nya triumfer i Göteborg, i Åby Stora Pris.

Men det loppet fanns inte med i planeringen tidigare i år – snarare tvärtom.

– Vi berättade för Åby att vi inte skulle starta honom i Åby Stora Pris, berättar ägaren Bernd Denberger som driver Stall Denco tillsammans med sin fru Pia.

”Väldigt nära start i Jubileumspokalen”

Planen var att göra resan norrut, mot Stockholm, och starta i femåringsloppet Jubileumspokalen på Solvalla nästa onsdag.

Men varför valde då Denberger att starta i Åby Stora Pris?

– Det som egentligen vägde över var att det är roligt att starta på hemmabanan. Solvalla får tillräckligt många fina hästar tänkte jag. Det var väldigt nära att det blev start i Jubileumspokalen, men förra onsdagen bestämde vi oss för att det fick bli Åby.

Ni avstod en resa till Solvalla och starta i Elitloppet tidigare i år med motiveringen att distansen 1 600 meter inte var optimal för Solvato och med oro för två heat samma dag. Nu väljer ni ett sånt lopp före ett lopp över 2140 meter, hur tänkte ni där?

– Han har känts så fin efter varje start nu och är fräsch i benen. Det var det vi var oroliga kring inför Elitloppet. Där vid Elitloppet hade vi precis fått igång honom också, men som sagt så känns han väldigt bra och har inga reaktioner i kroppen efter loppen nu, då fick det bli så här.

”Hästen är i kanonslag”

Åby Stora Pris körs i två heat över 1640 meter, som båda ligger inom V75-spelet. Blir det två olika segrare i de båda heaten väntar ett skiljeheat med bara två hästar.

Vad har du för förväntningar?

– Det blev precis de spåren vi inte ville ha (Solvato startar från spår åtta i första heatet och spår ett i det andra), men loppet ska ju köras. Blir det bara tempo i första så ska han vara med, det är ju bara åtta hästar med i loppet. Och det fina är ju att ”Ludde” (Lutfi Kolgjini) är med, då brukar det bli tempo. Solvato har visat tidigare att blir det bara tempo så kan han ta vem som helst, säger Bernd Denberger.

– Nu känns han hur fin som helst, enligt tränaren Veijo Heiskanen. Jag har inte gett upp det här, jag tror han har en bra chans att vara med och fightas. Veijo säger att hästen är i kanonslag. Hade han fått spår två, tre eller fyra hade jag varit övertygad om att han skulle ha tagit hem det här loppet.

Gör han om insatsen från Olympiatravet så kan väl ingen stå emot honom?

– Det tror jag inte. Han känns minst lika fin nu, som inför det loppet.

”Diskuterat Prix d´Amerique”

När loppet går på lördag kommer Bernd att stå uppe i logerna på Åbytravet och njuta av travsport i världsklass från balkongen – och han hoppas att hans ögonsten Solvato redan ska ha segergrepp där logerna är placerade, i början av upploppet.

– Det var helt fantastiskt att vinna på hemmaplan i våras, jag hoppas att det inte är sista gången...

Åby Stora Pris kommer att bli Solvatos sista lopp på ett tag, efter lördagen kommer hästen att få pusta lite i hagen.

Och det kan behövas – enligt ägaren finns storslagna planer i bakhuvudet.

– Vi tittar på att ta ner honom till Frankrike i vinter. Och kanske några andra hästar av stallets hästar också.

Då tänker jag direkt på Prix d´Amerique.

– Det är ju det, ja, säger Denberger och skrattar.

– Vi har diskuterat det och Prix d´Amerique ligger i bakhuvudet och i planeringen, men inget är bestämt. Det är därför vi vill ta ner honom lite innan och kolla om han passar i Frankrike, på banorna och så vidare. Det är inte säkert att det passar honom.