– Jubileumspokalen är lockande så klart

Publicerad 2015-03-12

Snart börjar allvaret. Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren. Men hur är statusen på landets elithästar?

I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2015.

Dagens stjärna: Charrua Forlan.

Fakta:

Charrua Forlan, valack, 5 år

Starter: 27

Segrar: 11

Rekord: 1.10,7/1609a

Intjänat: 1 530 700 kronor

Hemmabana: Solvalla

Presentation: Charrua Forlan vann sju av 13 lopp och var på pallen i tolv starter i fjol som fyraåring. Hästen var inte anmäld till de stora årgångsloppen men visade att han matchade de bästa vid ett flertal tillfällen. Elitloppssöndagen blev han tvåa i Fyraåringseliten bakom Corky på fina 1.10,7 över sprinterdistans. I slutet av säsongen vann han sin semifinal i Breeders' Crown för att sedan sluta trea i finalen. I säsongens sista lopp blev det ett andrapris i Solvalla Grand Prix. Totalt tjänade Charrua Forlan drygt 1,2 miljoner under 2014.

Tränaren Hans-Owe Sundberg svarar:

Hur känns hästen för dagen?

– Han känns bara bra och har haft en bra vinter. Han var lite sliten i sista starten i fjol men kämpade bra som tvåa bakom Riff Kronos. Vi kollade upp honom efteråt men det var inga fel och han fick sedan en välförtjänt paus där han bara fick ta det lugnt i tre veckor. Därefter började vi köra långsamt och har sedan grundtränat hela vintern. Nu är det intervaller som gäller sedan det blev torrt och fint i marken. Hästen har fått vara sund hela tiden och det är viktigt. Han har väl också fyllt på kroppen lite och jag är nöjd.

När startar han nästa gång?

– Jag har inte sett ut något speciellt lopp så där, men tanken är att han kommer ut någon gång i början av april. Jag får väl snart börja titta i propositionerna.

Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?

– Det är svårt att sia om. Vi får se om han kan ta steget upp i högsta klassen, det finns inget annat att välja på. Men han löpte väl på jämnt och bra med de andra topphästarna i kullen och då brukar de kunna ta klivet. Jag tyckte också han visade en oerhörd jämnhet i sina starter i fjol på bra tider. Han är fem år och ett lopp som Jubileumspokalen är förstås lockande, men vi spänner inte bågen för vi är i gång.

Lars-Ove Pettersson, Kanal75