Jätteskrällen som älskar Eskilstuna

TRAV

Unika statistiken visar – har aldrig förlorat på banan

Foto: Arby's Amalia och Alf Johansson

Här är statistiken som visar att jätteskrällen har bra chans på V75.

Arby’s Amalia har gjort fem starter på Eskilstuna.

Resultatet: Fem segrar.

– Jag känner till den statistiken, säger tränare Alf Johansson till Trav365.

Travets elitserie V75 gästar den här lördagen Eskilstuna och Sundbyholmstravet.

Trav365 har tagit fram unik statistik som visar att en jätteskräll kan inleda V75-omgången.

Åttaåriga stoet 7 Arby’s Amalia (V75-1) har aldrig förlorat i Eskilstuna – på fem försök.

Är det tillfälligheter – eller kan stallbacken efter målgång spela in?

Tränaren Alf Johansson ger sin syn på saken – och berättar också om spännande balansändringar.

”Börjar fundera nu”

– Jag känner mycket väl till den uppgiften att hon är obesegrad i Eskilstuna, men jag har aldrig riktigt grottat ned mig i varför. Kanske är det tillfälligheter, men nu när du nämner det där med stallbacken efter målgång så börjar jag fundera, säger Alf Johansson till Trav365.

Sundbyholmstravet är nämligen en av de travbanor i Sverige som har sin stallbacke efter målgång, i stället som de flesta travbanor på bortre långsidan eller i sista sväng. En del hästar brukar gilla det lite extra då de ser stallbacken som sitt ”hem”.

– Tre av sina segrar på Eskilstuna tog hon när hon var som bäst, när hon var på topp. Efter det har hon faktiskt bara vunnit två lopp i karriären, och bägge dessa är när hon startat på Eskilstuna. Det kanske är mer än en slump, jag har faktiskt aldrig riktigt funderat över varför hon vunnit alla starter på Eskilstuna – fram till nu.

”Första gången”

Arby’s Amalia inledde sin karriär på strålande vis, hon tog nio raka segrar och var på tolv starter aldrig sämre än tvåa i sin debutsäsong som fyraåring 2011 och hon sprang in 322 500 kronor. Efter det drabbades hon av skada, och på de tre senaste säsongerna har det bara blivit åtta starter.

– Hon gjorde comeback senast i Romme och hon har tagit det loppet bra, hon verkar pigg och glad och trivs med livet. Efter senast så har hon gått ett provlopp och ett lättare jobb på rakbanan i tisdags och hon känns jättefin.

Det ryktas att du provade ny utrustning på henne i provloppet?

– Ja, det stämmer. Jag provade henne med helstängt huvudlag för första gången i karriären, och jag skruvade faktiskt lite på mig innan jag hoppade upp bakom henne och jag trodde att nu blir det åka av. Men, hon blev helt lugn, utom när det var dags att springa för då sprang hon.

Varför skruvade du på dig innan?

– Hon har väl fått lite dåligt rykte om att hon är lite dum och bara vill i väg, och jag funderade innan provloppet på om hon överhuvudtaget skulle springa. Men det var precis som om man tog bort alla störningsmoment för henne, hon var hur lugn som helst och det blev sedan precis som vanligt i loppet.

”Det finns där”

Kommer hon att tävla med det helstängda huvudlaget på lördag?

– Jag har funderat fram och tillbaka och vridit och vänt på varför hon reagerade som hon gjorde i provloppet, varför hon blev så lugn. Men, jag har bestämt mig för att det blir helstängt huvudlag på lördag, det är ju precis så som hon uppträdde i provloppet som man vill ha dem, att de inte ödslar någon kraft i onödan.

Vad tror du om uppgiften?

– Hade jag inte trott på det så hade jag inte anmält, men hon måste leva upp till sin kapacitet. Jag hoppas de ändringar jag kommer att göra får ut det hos henne som jag vet att hon har, och som jag letar efter. Jag vet att det finns där, och jag hoppas hon presterar efter det också. De tre senaste starterna som hon gjort är med brodd i skorna, och hon har faktiskt bara tävlat med brodd i skorna fyra gånger i karriären – annars har hon bara haft sommarbalans.

”Barfota runt om”

Kan hon vinna?

– Är hon tillbaka till den gamla Arby’s Amalia så kan hon mycket väl göra det, det tror jag absolut.

Några andra ändringar?

– Ja, hon kommer att tävla barfota runt om för första gången, jag har inte ens provat det i jobb. Jag hade inte provat det om jag inte trott att det skulle fungera. Sedan kommer hon tävla med rycktussar, det gjorde hon visserligen senast också och det tyckte Sören Eriksson att hon svarade bra på, men det blir första gången med rycktussar och helstängt huvudlag och jag tror hon kommer svara ännu bättre på tussarna då, säger Alf Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav