– Banan kommer vara längre än tusen meter

Publicerad 2016-12-20

Örebrotravet har storslagna planer om en ny arena.

Och den kommer att vara annorlunda alla andra i trav-Sverige.

– Den kommer att vara längre än 1 000 meter och vi kommer att tänka nytt för att utforma något modernt, säger sportchefen Claes Broberg till Trav365.

Det var i söndagens webbtv-program ”Sista Sväng” som Örebrotravets sportchef berättade om banans planer. Just nu undersöker de hur mycket travbanan kan få för marken den ligger på i dag.

– Vi håller på att ta reda på alla fakta kan man säga, säger Broberg till Trav365.

”Räknar på det”

Det som i första hand skulle handla om att sälja en del mark kan nu leda till en flytt – och en supermodern arena.

– Det fanns intresse att köpa hela marken, och det vore ju dumt att inte undersöka det. En ny bana är otroligt spännande. vi ska hitta lämplig mark för att bygga en sån, och vi har kollat på ett område bredvid Kvinnersta som skulle kunna vara lämplig. Vi har kollat med kommunen och de tycker att det är väldigt bra. Nu räknar vi på det.

”Markvärdet har skjutit i höjden”

Planer om att flytta Örebrotravet har funnits tidigare.

Skillnaden nu:

– Kommunen är mer positiv och markvärdet som vår bana ligger på i dag har skjutit i höjden.

I ”Sista sväng” utlovar Broberg att om det blir en ny travbana kommer den inte vara 1 000 meter som de flesta andra trravbanor är i Sverige.

– Den kommer att vara längre än 1 000 meter. Vi kommer att tänka nytt och ta hjälp av folk för att utforma något som känns modernt.

Enligt vad Broberg säger är gissningar kan en ny bana kanske stå klar 2020-2021.

– Vi har beslutat att processen att ta fram om vi ska satsa på det här eller inte får bli för lång, vi ska ta ett beslut nästa år. Sen vet jag inte riktigt hur lång tid sånt där tar, men det skulle kanske kunna ta fyra-fem år från i dag. Det var något liknande när galoppbanan Bro Park byggdes, det är lite det jag utgår ifrån.

Svensk Travsport stöttar

Förbundet Svensk Travsport står bakom Örebrotravetsplaner.

– VI har haft två möten med ST och vi kommer att hålla dem informerade. De är väldigt positiva, och de vill vara en del av satsningen på något sätt. Vi hoppas att ST deltar, för vi tycker inte att det här är Örebros bana, det är en bana för mellan-Sverige och hela svensk travsport. Det är snart 50 år sedan det byggdes en ny bana i Sverige, där har vi halkat efter, minst sagt. Hockeyn har fått ett uppsving med sina nya arenor, man hoppas ju, om det här går i lås, att det blir något liknande för travet, säger Claes Broberg.