”Vädret är en sådan här dag A och O...”

Foto: Färjestadtravets travbanechef Ken Karlsson ber till vädergudarna
TRAV

Topptävlingar på Färjestad på fredag.

Då ber travbanan till vädergudarna.

– Vädret en sådan här dag är A och O, säger travbanechefen Ken Karlsson till Trav365.

Långfredagens travtävlingar på Färjestad i Karlstad ses av många som startskottet på den fina trav-sommaren, startlistorna dit brukar krylla av sportsliga godbitar och det här året är inget undantag.

Pasithea Face, Djali Boko, och Hertigen Av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal med hästar som In Vain Sund, Poet Broline, Twister Bi och Target Kronos förgyller tävlingsdagen, om vi ska plocka ut några godbitar.

I fjol kom 5 717 personer till Färjestadstravets påsktävlingar, året innan det 7 123 personer.

Nu ber arrangören till vädergudarna – för att långfredagens tävlingar ska kunna leva upp till förväntningarna.

”2 000 personer är skillnaden”

– Det är tradition med trav på långfredagen i Karlstad, och den här dagen samlar alltid kanonfält, och det är samma i år. Det känns som startskottet för den fina travsporten som nu kommer framöver, säger travbanechefen Ken Karlsson till Trav365 och fortsätter:

– Vi har ett arrangemang och en publikstyrka som är stabil på långfredagen, det är tradition för Karlstadfolket att gå hit på långfredagen, den här dagen har varit stark i decennier. Men, den sista klicken av publik som vi vill få hit handlar om väder. Det är minst 2 000 personer som är skillnaden om det blir fint, eller dåligt väder.

Vad säger prognosen?

– Den är lite bättre än igår, men den visar fortfarande lite regn på förmiddagen. Kärnan har du nästan alltid när det är bra sport och V75, men som arrangör är det viktigt att få chansen att leverera de sista 2 000 besökarna som inte kommer om det blir dåligt väder. Man blir känslig sådär när man är utomhusarrangör, men vi ber till vädergudarna om lite hjälp och vi rustar och ställer i ordning för bra väder och mycket folk.

”Brukar ju hamna i Elitloppet”

Vad säger du om startlistorna som ni har fått ihop?

– Fantastiskt fina, som det brukar vara. Vinnaren av Prins Carl Philips Jubileumspokal brukar det ju gå bra för, i fjol vann till exempel Propulsion det loppet. Vinnaren av Prins Carl Philips Jubileumspokal brukar hamna i Elitloppet.

Tror du på något liknande i år?

– Frågar du mig så har Target Kronos Elitloppskvaliteter, nu är han handikappad av utgångsläget men jag såg honom på Mantorp senast och han har så nära fulländad teknik som jag kan se på en häst, han har en fantastisk gång. Det var distansen och balansen som fällde honom senast i Mantorp, men det ser ut att vara en riktigt bra sprinter och som han avslutade fjolåret så. Det är väl inte omöjligt på en sådan som Twister Bi heller, säger Ken Karlsson.