– Håller väldigt hög klass också

Foto: Maguns Teien Gundersen.
TRAV

21-årige Magnus Teien Gundersen upplever sitt bästa år som kusk med 70 segrar och över fyra miljoner inkört.

Den norske påläggskalven kör i fyra av V75-loppen under Jarlsbergs stora dag på söndagen.

– Eye Of The Tiger är stark och ska kunna vara med och kämpa i toppen i trekilometersloppet.

På söndagen avgörs V75 för tredje gången inom loppet av några dagar. Den här gången är det norska travbanan Jarlsberg som står som värd för spelet under en dag med stort svenskintresse.

Eliten drabbar samman i Ulf Thoresen Grand International (V75-6) – ett av loppen Magnus Teien Gundersen inte deltar i.

– Men jag tror att jag vet vem som vinner. Lionel är så pass mycket bättre än de andra att bakspåret inte ska spela så stor roll. Göran Antonsen kör själv också och det är kul, säger den 21-årige kusktalangen som alltså tippar norsk-svenskt i loppet.

Magnus Teien Gundersens pappa är stortränaren Geir Vegard Gundersen. I vintras lät stallet stjärna Support Justice gå i tävlingspension efter en karriär som internationell stjärna och över åtta miljoner kronor intjänat.

– Han står i Sverige som avelshingst nu. Vi har några unghästar i stallet och det är klart att vi hoppas på att det ska komma fler som Support Justice, men det är svårt förstås, säger junior.

2017 slår allt

21-åringen vinner lopp mest hela tiden hemma i Norge och har redan tangerat segerskörden 70 segrar från fjolåret på betydligt färre körda lopp, 464 försök.

I höst hoppar han på den ettåriga tränarskolan i Norge.

– Sedan blir det väl att jobba lite efter skolan men jag vill börja ganska tidigt som egen. Helt klart vill jag satsa på att både köra och träna. Det har varit ett väldigt bra år för mig, jag får köra så fina hästar hela tiden, säger Magnus Teien Gundersen.

En tiger över tre kilometer

Hetluften i V75 är han van vid och på söndag sitter han upp bakom två riktigt ”goe hester” som han hoppas ska kunna segerstrida med. Eye Of The Tiger är en häst från Holland och Hugo Langeweg som vann ett V75-lopp direkt i debuten för tränaren Sigbjörn Kolnes. Gundersen junior körde till seger.

3000 meter var loppet i Forus och det är samma distans som gäller i V75-1.

– Eye Of The Tiger är nog min bästa chans. Han vann över tre kilometer i Forus senast, banan där är inte 1000 meter riktigt så tre varv är 2990 meter. Vi var i tät hela vägen och drog undan vartefter och han var bra.

Det var första loppet på en månad senast för hästen – bättre med den genomköraren?

– Ja, han borde normalt vara ännu finare den här gången. Han ska kunna vara med och kämpa i toppen. Det är många bra med men jag sitter bakom en som kan vinna. Styrkan har han ju.

Emir La Brousse (V75-3) vann du med senast i Forus där det blev 100 000 kronor inkört på ett bräde i Kjell Håkonsens Minneslopp. Sigbjörn Kolnes tränar även denne. Berätta om loppet.

– Han var väldigt bra och vi var en bra bit före de andra i mål. Jag satt i tredje utvändigt och körde till spets i den sista kurvan och drog undan. Han möter några bra svenska hästar och det är det tuffaste lopp han varit med i. Men han håller väldigt bra klass själv också. Han kan vinna med lite klaff.

Thai Goodwill (V75-2) är en häst från ert stall som du kör i norska silverdivisionen på söndag.

– Det är en bra häst som håller fin form…men vi står väldigt vanskligt till där med spår sju över kort distans. Så det känns iskallt. 

Ett stolopp över 1609 meter avslutar V75 där du kör pappa Geir VegardsThai Bakery. Vad säger du om den?

– Vi möter Frode Hamres Waffle Cone som jag tror vinner. Men hon gör alltid fina lopp och är platsaktuell i alla fall. Det måste klaffa ordentligt om vi ska kunna vinna, slutar Magnus Teien Gundersen.

Mikael Wikner, Kanal75