Trav

Profilen: ”Har gjort på mitt eget sätt...”

Av: 

Mattias Karlsson

TRAV

Broberg i stor intervju inför storloppet Tränarrörelsen Att möta eliten Attackerna på Spitcam: ”Misstänker att de har fortsatt”

SUNDSVALL. På lördagskvällen möter Spitcam Jubb världseliten för första gången.

I juni handlade rubrikerna om att hästen hade hittats i hagen med en kula i kroppen.

– Jag misstänker att attackerna har fortsatt, så sent som i lördags hittade vi ett märke på kroppen som såg precis ut som de tidigare, säger tränaren Micael Broberg.

Torsdagsmorgonen den 29 juni pratade Sportbladet med ett uppjagad Micael Broberg i telefon.

Under natten hade någon skjutit med luftgevär på Spitcam Jubb och andra hästar i hagen hos travtränaren i Hälsingland.

Söndagen innan, under midsommarhelgen, hade Spitcam Jubb tagit ännu en uppmärksammad seger på V75 i Kalmar.

– De här attackerna har pågått under lång tid, även före den här händelsen – totalt har det varit 20 skott som vi är helt säkra på har skjutits. Ofta efter att mina hästar har gått bra, säger Micael Broberg.

– Efter att ni i media skrev om det tycks det har lugnat sig, men jag är inte helt hundra på att det har slutat. Efter segern i Lyons lopp på V75 på Åby för två veckor sedan hittade vi i lördags en ny bula på Spitcam Jubb – den såg precis ut som efter tidigare kulor; samma storlek, likadana spår, röd prick i mitten och hårlöst runt om.

Vad säger polisen om utredningen?

– Ingen aning, jag har jagat dem en längre tid för att få några besked men jag får inte tag i dem. Varken utredare, handläggare eller chef svarar i telefon – jag tycker att det är riktigt dåligt och märkligt, det är allvarligt när djur misshandlas på det här sättet.

Hur har Spitcam Jubb reagerat på de här händelserna?

– Han och de andra hästarna har uppträtt mer stressat i hagen. Men Spitcam Jubb verkar vara mer i balans nu igen.

Har du några tankar om vem som kan ligga bakom?

– Inte alls, det är väl avundsjuka när jag sticker ut hakan och vinner. Det måste vara en psykopat då det handlar om grovt djurplågeri mot oskyldiga djur.

Vill ge andra hopp

Valacken Spitcam Jubb, 6, och amatören Micael Broberg, 55, symboliserar mycket det som är allra vackrast med svenskt trav.

Via spelvinster på travet har Broberg finansierat hästägande, uppfödning och en amatörträning som har blivit heltid på sju år.

Tidigare i livet har mångsysslaren bland annat drivit ett hotell och ägt en skivaffär.

– Träningsrörelsen började i stort sett med Spitcam Jubb och jag tänker hålla på med det här så länge han har en aktiv karriär. Jag har tagit hit pappan från Italien, fött upp honom själv och tränat honom själv, säger han.

– Jag hade aldrig varit med om att köra in en häst tidigare. Jag bara gjorde som jag trodde att man skulle göra.

– Jag har gjort på mitt eget sätt med egna idéer, och det borde ge hopp till alla amatörer som håller på runt om i landet. Med jävla anamma, visioner och drömmar kan man komma långt.

– Jag hoppas att fler får känna på den här grymma känslan och upplevelsen.

Kan få möta superstjärnan

Spitcam Jubb med sin karaktäristiska iögonfallande orangea huva och Micael Broberg med sin frispråkighet har blivit publikfavoriter med totalt fem V75-segrar.

De bildar en spektakulär duo som drar uppmärksamheten till sig.

Segern senast i anrika långloppet Lyons lopp med en halv miljon kronor i förstapris var karriärens största.

Spitcam Jubb är nu uppe i högsta klassen, gulddivisionen, och under det här året har det blivit över 1,1 miljoner kronor insprunget, nästan två miljoner totalt i karriären.

Och nu möter han världseliten i miljonloppet Sundsvall Open Trot inför upp mot 20 000 åskådare på V75 på Bergsåker.

Micael Broberg hoppas sedan att hästen kommer med i Masters-finalen, travets Champions League-final, mot bland annat självaste Bold Eagle på Vincennes i Paris lördag den 9 september, och nästa års stora mål är Elitloppet på Solvalla den sista söndagen i maj.

Lågt rankad i tipsen

I lördagens debut i den allra högsta klassen är Spitcam Jubb med kusken Kaj Widell i sulkyn bland de sist rankade i experttipsen mot bland andra Propulsion, Ringostarr Treb och Oasis Bi.

– När Spitcam Jubb kommer ut på banan har han ingen aning om hur mycket Propulsion och de andra har tjänat eller vad de har för rekordtider. Han vill bara tävla mot dem och vara allra först med nosen, säger Micael Broberg.

– Jag kan inte säga att han bara kommer att vinna, men min häst kommer att vara med där framme. Experterna har under hela vägen många gånger inte trott ett dugg på honom, men han växer med uppgiften och gillar att slå ur underläge.

– Men oavsett resultatet i det här loppet kommer drömmen att leva vidare.

Efter Sundsvall Open Trot kommer Micael Broberg att lasta Spitcum Jubb på bussen och åka ner till Frankrike där äventyret fortsätter.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!