Trav

Marcus Melander: ”Något man bara kunde drömma om”

Av: 

Christoffer Wickman

Marcus Melander har två hästar till start i världens största treåringslopp i USA på lördag
Marcus Melander har två hästar till start i världens största treåringslopp i USA på lördag

TRAV

För tre år sedan flyttade Marcus Melander, 25, till USA.

På lördag har han två hästar till start i Hambletonian – ett lopp som har en total prissumma på en miljon dollar.

– Det är jättestort alltså, man har ju suttit och tittat på de här loppen under hela sin uppväxt, säger han till Trav365.

Det var i slutet på 2013 som de första rapporterna kom att den då 21-årige Marcus Melander, vid tiden en av Sveriges största travtalanger och vald till Årets Komet i svensk travsport året innan, var på väg att lämna landet.

Han skulle lämna tryggheten hos sin farbror Stefan ”Tarzan” Melander i Enköping för att flytta till andra sidan Atlanten, till USA.

– Jag ska försöka göra mig en karriär där, både som kusk och tränare. Jag tycker det ska bli skitkul. Jag har alltid gillat USA och travsporten där, sa Marcus Melander till Trav365 då.

På lördag, knappt fyra år senare, har Marcus Melander två hästar till start i jätteloppet Hambletonian på Meadowlands, världens största travlopp för treåriga hästar.

Loppet har en total prissumma på en miljon dollar, lite drygt 8,1 miljoner kronor. Vinnaren tar hem hälften, det vill säga lite drygt fyra miljoner kronor.

”Då hade jag inte stått här”

– Det är jättestort alltså, man har ju suttit och tittat på de här loppen under hela sin uppväxt och bara kunnat drömma om att ha häst med där, och att ha två hästar med i mitt tredje år som travtränare i USA, det är väldigt stort, säger Marcus Melander till Trav365.

Var det här något du vågade, eller kunde, tro när du åkte ner?

– Njae, jag har haft tur som haft hästägare som tror på mig, framför allt Anders Ström som vågat satsa på mig och även Reijo Liljendahl som vågade skicka tillbaka Long Tom hit. Det gäller att ha hästägare i ryggen, utan dom hade det inte gått så klart, då hade jag inte stått här, säger Marcus Melander och fortsätter:

– Det gäller att man får hästar, även om hästarna är bra så måste du ändå bevisa att du kan träna så klart, men det gäller att få folk som satsar när man är så ung som jag, och det är väldigt tacksamt.

Det hörs på Marcus Melander att han trivs i USA, och inte direkt ångrar sitt val att flytta ner.

– Jag trivs jättebra här nere och jag har inga planer alls på att flytta hem, jag har ingen hemlängtan överhuvudtaget. Jag kommer nog stanna här många år framöver.

”Bägge kan vinna”

De två hästarna som Marcus Melander har till start i Hambletonian är Long Tom och Enterprise.

– Long Tom har gjort det bra, han har bara förlorat en gång i år, annars har han bara vunnit och jag har varit väldigt nöjd med honom. Han går in i loppet med full form. Han fick spår lite långt ut i försöket kanske, men han är en av de som räknas, han är bra, säger Marcus Melander och fortsätter:

– Enterprise började säsongen bra och var obesegrad de sex första starterna. Han var sjuk när han startade i Kanada och senast var han tvåa här i förra veckan och var lite kort i rocken då, men jag hoppas det loppet ska ha fört honom framåt till på lördag.

Vad kan du ha för förväntningar på dina hästar?

– Jag tycker faktiskt att jag har två ganska bra hästar som bägge kan vinna om det klaffar, det är ett öppet lopp nu när Walner inte startar, det är många som kan vinna och mina två är definitivt två av dom, säger Marcus Melander.

Nitton treåriga hästar gör upp i Hambletonian på lördag, och förutom Marcus Melanders två hästar så är det fyra svenskhästar till med i startlistan. Anette Lorentzons Guardian Angel Ås, Jimmy Takters duo Victor Gio och Achille Duharas, och Åke Svanstedts Perfect Spirit.

Se nedan för startlista till Hambletonian

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!