Trav

Specialdieten: Äter tio gånger per dag

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Efter alla problem – här är stjärnhästens udda rutiner: ”Äter mitt i nätterna…”

Världsrekordhästen Delicious är tillbaka efter magproblem.

Här berättar tränaren Daniel Redén om hela resan med sitt lilla specialla sto, hur han köpte henne, alla gånger han tänkt på att hennes karriär varit över, specialdieten och helgens V75-start på Solvalla.

– Jag tror att hon gör ett väldigt bra lopp, säger han till Trav365.

Superstoet Delicious U.S. köptes av Daniel Redén och Stall Zet på auktion i Harrisburg, USA.

Resan från köpet till i dag har innehållit allt och lite till.

– Det är en jäkla lång historia, man skulle kunna skriva en bok om henne, säger tränare Redén till Trav365.

”Blev mer och mer nervös”

Han hade satt en ”limit” på 100 000 dollar för att köpa in det lilla, tillsynes, oansenliga stoet.

– Det var något som klickade mellan oss där i Harrisburg. Hon var liten, tanig och ganska ful i benen, tjock, nästan gaffelbands-varning. Hon hade gjort det helt okej i USA utan att räcka mot de bästa. Men i sista starten hade hon gått bra och spurtat ner Maven, tror jag det var. Hon hade inte tjänat några pengar, men hade fina linjer, annars hade jag ju inte köpt henne.

Budgivningen stod mellan Daniel och Ron Burke, en av USA:s största- och bästa tränare.

– Jag blev bara mer och mer nervös. Men Ron gav sig på 98 000 dollar och jag kunde köpa henne för 100 000 dollar.

”Hade kunnat vara totalt god natt för henne”

När Delicious kom till Sverige så var det ingen häst som utmärkte sig något speciellt hemma på gården utanför Enköping.

– Hon var som en vanlig jänkare, om man säger så. Det är ingen som kan känna att hon är en bra häst om man kör henne i träningsjobb hemma. Men när jag kom in till Solvalla och körde ett banjobb i sulky så var det något fantastiskt. Ännu bättre blir det till riktiga lopp. Jag ryckte skorna på henne i fyraåringsloppet på Solvalla under Elitloppshelgen. Det regnade som mest just då på hela dagen och hon bombade på och vann på 1.10,7 med krafter kvar. Elitloppskvalen gick på 1.10,9 tror jag - det var då jag förstod att det var något extra. Sen, senare det året, på hösten, fick hon problem med magen.

Problem som fortsatt. Men första magproblemen var värst. Då var karriären- och hästens liv i rejäl fara.

– Det smällde till ordentligt och hon fick stå på klinik. Vi var redo att buköppna henne, men det var något som sa till mig att vi inte skulle göra det och i samråd med min veterinär så plockade vi hem henne. Veterinärerna på kliniken var inte så glada på mig då, de tyckte att jag tagit fel beslut, men jag ville inte öppna upp henne, då hade det kunnat vara totalt god natt för henne. Vi satte in annan medicin på henne och hon klarade det bra och blev bra. Året därpå blev hon så där väldigt bra.

Sår i magsäcken

Ja, tre raka världsrekord under sensommaren 2015 var en fantastisk period i Delicious karriär.

Men sen kom nya problem, hon fick en märklig infektion i sitt ben.

– Jag trodde inte att hon skulle kunna börja träna igen. Men det gjorde hon. Efter att ha stått på kraftig medicinering. Efter det så startade hon och vann på 09-tid, men jag tyckte inte att hon var riktigt bra. Kort därefter så blossade magproblemen upp igen och vi hittade sår i magsäcken och att tarmen var inflamerad, då var vi tillbaka på ruta ett igen. Det var jobbigt.

Daniel kollade upp hästens mage ordentligt och ny medicin sattes in för att hjälpa henne. Efter det har han bytt foder och satt sin specialla stjärnhäst på specialdiet.

– Hon har speciella rutiner hon äter åtta till tio gånger per dag, men i små givar, hon äter mitt i nätterna till och med. Magen ska jobba hela tiden, men väldigt lite. Det funkade bra så jag tog med mig henne ner till Frankrike så att hon skulle få träna på lite bättre underlag i vinter.

”Jag var livrädd och satt i Paris”

Då kom nästa motgång, under resan på väg mot träningsanläggning Grosbois utanför Paris.

– Skötaren ringde i Holland och sa att hästen stod med 40-gradig feber. Jag var livrädd och satt i Paris och visste inget, men anade att det var transportsjukan, som är väldigt farlig för travhästar. Jag lånade en personbil av en på Grosbois och åkte till Holland. Som tur var stod de vid en klinik så de satte in antibiotika direkt. Det var på nyårsafton, så jag var med henne en natt där till hon blev pigg, sen fick hon stå där i två dagar till. Efter det har det gått åt rätt håll. När man vet allt det här, så är det ganska lätt att förstå att jag bara tar ett lopp i taget med henne och inte planerar något.

Beskriv er relation?

– Hon betyder lite extra, så är det ju. Det blir speciellt när hon varit så utsatt och man har varit vid hennes sida dygnet runt i krissituationer.

Förra fredagen gjorde Delicious comeback. Hon mötte ”inget”, men såg bländande ut och kusken Örjan Kihlström strålade av glädje i kvällsmörkret över att återigen få stifta bekantskap med den vindsnabba travaren.

– Som hon känns, och som hon såg ut i det loppet, så tror jag att hon kommer att komma tillbaka till den nivån hon var på när hon sprang världsrekorden. Hon fick sprinta på lite där på Romme och känns jättefin efteråt.

”Får inte underskatta någon”

På lördag startar hon igen. På hemmabanan Solvalla i Stoeliten, V75-1, och startar från sämsta spåret, 8.

– Får se nu då. Nu är det 1 600 meter och det kommer gå lite fortare. Hon ska väl inte vara mer än 40-50 procents form, men känns väldigt, väldigt fin. Hon gick sista jobbet i dag (läs torsdag) och kändes fin.

Vad säger du om loppet?

– Det är bra motstånd och många snabba hästar med, man får inte underskatta någon. Min egen Windy Ways är jättebra i ordning. Det skiljer inte så mycket på topp-topp-eliten och eliten. Jag tror att Delicious gör ett väldigt bra lopp, men hur långt det räcker är svårt för mig att sia i. Förra gången när hon kom tillbaka från liknande bekymmer behövde hon några lopp för att komma igång, säger Daniel Redén.

Startlistan, V75-1 på Solvalla, på lördag:

1. Pasithea Face

2. Pinyata Gel

3. Spoil Me

4. Windy Ways

5. Dionne Sisu

6. Indoor Voices

7. Ninepoints Ariel

8. Delicious U.S.

9. Caviar Sisu

1640 meter, autostart

Förstapris: 200 000 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!