”Man har fått börja från botten igen...”

Foto: Sami Saarela
TRAV

Sami Saarela, 41, gick från miljonsuccé till arbetslös.

Nu är proffstränaren på gång igen – och på lördag jagar han seger på V75 på hemmabanan Eskilstuna.

– Man har fått börja från botten igen, säger Sami Saarela till Trav365.

Sami Saarela blev ett namn när han som hästskötare i Timo Nurmos stall gjorde succé då han tog hand om de bägge stjärnhästarna Red Hot Dynamite och Sahara Dynamite som bägge vann Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla som treåringar.

Efter Sahara Dynamites seger i storloppet 2009 valde Sami Saarela att satsa på egen tränarkarriär.

Med sig på resan fick han TNT Stable och de bägge topphästarna och han fick en pangstart på sin nya tränarkarriär.

Samarbetet med TNT Stable varade dock bara i ett år och 2012 valde Sami Saarela att sälja både hästar och utrustning och sluta som travtränare.

– Det är lika bra att lägga ner, annars kan det bli en lång och kall vinter, sa han till Trav365 då.

Ett par år senare var Sami Saarela tillbaka – men fick ingen direkt drömstart och i slutet av 2014 sa han följande till Trav365:

Jag får leva på existensminimum.

Men nu börjar Sami Saarela ”se ljuset i tunneln”.

”Har varit bökigt”

Sami Saarela, med proffslicens på Eskilstuna, har inlett 2017 starkt och har på 13 starter vunnit fem lopp. Stallet har kört in lite drygt 124 000 kronor, och har i februari ”bara” 60 000 kronor kvar till fjolårets siffror. Stallet har dessutom utökats från en häst, till tolv.

– Man har fått börja från botten igen, men sakta men säkert kommer det tillbaka. Det börjar fungera nu, säger Sami Saarela till Trav365 och fortsätter:

– Det har varit bökigt att få in hästar, och det är klart det är så när man inte syns någonstans. Men, går någon häst bra så har man fått in någon annan, och då har det börjat rulla på. Jag är nöjd med hur jag har det i dag, jag har ett stall med 14 boxar och i dag har vi tolv hästar, så det är snart fullt.

Vad säger du om din starka inledning på 2017?

– Det händer inte så ofta, men hästarna har gått som de ska och det är så klart jättekul. Sedan blir man bättre och bättre som tränare själv också, och det är väl tur det för man kan ju inte bli sämre och sämre, skrattar Sami Saarela och fortsätter:

– Skulle man inte utvecklas så får man ju lägga ner.

”Gör nog inte bort sig”

På lördag kommer travets elitserie V75 till Sami Saarelas hemmabana Eskilstuna och stallets, för dagen, bäste häst 8 Sembs Rebir (V75-4) jagar karriärens sjunde seger.

– Allting är bara bra med honom, han var duktig vid seger senast och fortsätter att träna på fint efter det.

Hur ser du på uppgiften för hans del?

– Det är det hårdaste motstånd som han sprungit på i år och vi får se, men han gör nog inte bort sig. Han ska kunna få en fin smygresa härifrån och jag hoppas det blir tempo på loppet, då kan han nog dyka upp där framme.

Är det din reklamhäst som du fått fram?

– Ja, han är ju det redan, det är den bästa häst jag har och det är jättekul att han fungerar. Han har haft besvär tidigare, men nu verkar det gått bra och det är en jättetrevlig häst som jag tror blir nyttig för mig framöver. Han verkar bara bli finare och finare och får inga reaktioner av loppen och det är en komplett häst, som bara behöver få lite snabbhet i benen, säger Sami Saarela.