Timos supersko – ska fixa ny succé i helgens storlopp

TRAV

Här är Timo Nurmos specialsko som ska göra hans häst till en Derbyvinnare.

På söndag tävlar Going For Gold Zaz med en hemmagjord travsko.

– Jag brukar kalla den för Timos special, säger tränaren om sitt påfund.

Timo Nurmos är den stora Derbykungen i Sverige för tillfället. Förra året hade Solvallaprofilen fyra hästar i finalen, där hans Beau Mec var starkast och vann loppet efter en fantastisk prestation.

I år blir Nurmos och hans hästar att räkna med igen. Tränaren lyckades återigen med bedriften att få med fyra hästar i finalen. Caddie Gallant, Going For Gold Zaz, Bon Frecia och Mellby Viking försvarar stallets färger och är med och slåss om ett förstapris på två miljoner kronor.

– För mig är Derbyt och Elitloppet de största loppen man kan vinna i Sverige. Man kan inte vara med och starta i alla årgångslopp och just Derbyt är något jag har siktat in mig på varje år. Det är jättesvårt att lyckas kvala in en häst till Svenskt Travderby. Jag är mycket glad att vi även i år, precis som i fjol, kunde få med fyra hästar, säger Nurmos på sin hemsida.

”Mycket noga med balansen”

Going For Gold Zaz vann sitt uttagningslopp från ledningen. Hästen är mycket snabb ut – och då han fick spår fyra bakom startbilen är taktiken given. Kusken, Johnny Takter, kommer ladda för fullt med sin häst och försöka nå täten. Going For Gold Zaz har under sin karriär haft lätt för att springa fort, men flera gånger straffat ut sig med galopp. Därför har Timo Nurmos format en hemmagjord tävlingssko för hästen. Efter att fyraåringen började tävla med den har han tagit flera segrar. Nurmos skriver själv om experimentet på sin hemsida.

– Det är mycket noga med balansen för Going For Gold Zaz då han går med en speciell sko. Jag brukar kalla den för Timos special. Det finns inte att köpa sådana skor i affären utan den är specialgjord för honom efter min planering. De skorna passar honom jättebra och han går även med armbågsskydd. Till storleken är han den största av våra derbyhästar. Det blir barfota bak och öppet huvudlag i finalen.

– Han har utvecklats mycket och vann med krafter kvar i försöket. Han har fått ett bra spår i Derbyt och är som sagt mycket snabb ut. Vinner man sitt försök med krafter kvar så är man inte borta i finalen, säger Timo Nurmos på sin hemsida.