Michael Carlsson: ’Tack för showen’

avMichael Carlsson

Sportbladets expert lyrisk efter världsrekordet: ”Kommer etsa sig fast länge”

Tack för showen Tekno Odin.

Krossen av Järvsöfaks världsrekord kommer att etsa sig fast länge.

Uppvisningen var lika enorm som osannolik – det var action från start till mål.

Tekno Odin var megafavorit i Unionskampen på Färjestad och sådana ”lampor” brukar snällt vinkas fram till gratisledning tidigt i loppen. Men Torbjörn Jansson ­bakom Solör Stegg ville annat och bjöd upp till dans. Han svarade resolut ut stor­favoriten och det blev en våldsamt ut­dragen duell om täten. Men lika resolut var Öystein Tjomsland bakom Tekno Odin som bara fortsatte att pressa. Det kostade 1.13 första 500 (!) – i ett kallblodslopp – innan Jansson fick ge sig och Tekno Odin kunde ta över täten efter 600 meter.

Tekno Odin fortsatte att dundra på och öppnade första varvet efter 1.19. Då började man undra när mjölksyran skulle slå till och tröttheten komma. Men den kom aldrig. Tekno Odin visade varför han är ett fenomen till häst och den norske stjärnan bara gled undan till sin 63:e seger i karriären.

Svårt få fram ord

Den snart tiofaldige miljonären krossade dessutom Järvsöfaks gamla världsrekord över medeldistans med en sekund och skrev in sig i historieböckerna. Han vann på nya världsrekordet 1.19,1 över distansen 2 140 meter med bilstart.

Tränaren och kusken Öystein Tjomsland var smått chockad efteråt och hade svårt att få fram orden.

Man kan bara konstatera att det var en makalös insats på det sättet som hästen vann på. Det var nästan lite samma känsla som när Uncle Lasse vann Sprintermästaren i somras efter en hejdundrande uppvisning.

Heder även till trean i mål som var just Solör Stegg som höll bra efter den våld­samma inledningen.

Härligt att det tävlas i loppen mot megafavoriter ibland och att det oväntade ­händer. Det piggar verkligen upp.

Ny jackpott

I övrigt radade flera favoriter upp sig och det blev ny jackpott på femmorna. Men det började skrällbetonat och i inledningen bjöd Erik Adielsson på en delikatess när han chansade och körde spårsnålt med Hades Håleryd på slutvarvet. Spurten bet bra och precis på mållinjen fångade han in en ­mycket tapper Broadway Appolo.

Magnus Teien Gundersen är en coming man i norsk travsport. I V75-2 satt han ­bakom en riktigt bra häst i Millmasai som både var med och körde från start och som sedan gick ett imponerande slutvarv till en lätt seger.

Fick bestämma

Om det var action i kallblodsloppet blev det tämligen odramatiskt i Gulddivisionen. Det var förvisso en hård körning in mot den första kurvan där Västerbo Highflyer med nöd och näppe vann kampen om ledningen mot Västerbo Loveboat. Sedan fick favoriten bestämma och Västerbo Highflyer gled enkelt undan för Johan Untersteiner i en snabb avslutning. Ett bra tränarejobb av Daniel Redén att hålla den här åttaårige valacken så pigg och fräsch och hästen har varit riktigt bra i år.

Heartbreaker V.S. bjöd på en härlig svepning i stayerloppet över sista bortre långsidan och vann enkelt.

Det gjorde även Slide So Easy som förvisso var hjälpt av stenhårt tempo i täten men som tog sin fjärde raka seger i Flemming Jensens regi efter en tuff slutrunda. Imponerande.