Så tränas Torvald – inför Elitloppet

TRAV

Ägaren om Elitloppsvinnaren: ”Han är kung”

1 av 2 | Foto: Kanal 75
Torvald Palema tillsammans med sin tidigare tränare och kusk Åke Svanstedt.

Stjärnhästen Torvald Palema laddar upp inför Elitloppet.

I år ska hästen visa upp sig för travfansen på Solvalla tillsammans med Gidde Palema.

– Han tränar två gånger i veckan, säger Torvald Palemas ägare Jan Folgård.

I år är Elitloppsvinnarna Gidde och Torvald Palema tillbaka på Solvalla under Elitloppsdagen.

I och med att det blev klart att familjeföretaget Benders Sverige AB sponsrar årets Elitlopp och fixade flyg från USA till Sverige blev det även bestämt att de två stjärnhästarna skulle visa upp sig.

Tillsammans ska de leda defileringen till Elitloppet Benders final och dessutom till varsitt försök.

”Han är kung”

Nu berättar Torvald Palemas ägare, Jan Folgård, att hästen är i riktigt fin form inför uppdraget.

– Han tränar två dagar i veckan och körs, han ska vara med på Solvalla och Elitloppet i år. Han har varit ute och sprungit hela tiden sedan han gick i pension. Han har sitt eget stall och en egen box. Han är kung på gården.

– Han har haft bra form hela tiden, han har tränat hela tiden och ser ut som en travhäst trots att han är 15 år gammal, fortsätter han.

”Vi har ångrat oss”

Folgård håller sedan några år tillbaka till på gården Hyltarps travcamp i Svedala där han har sin stjärna Torvald Palema uppstallad.

För Trav365 berättar Folgård att han och familjen hade planer på att sälja sin anläggning, men de kom på andra tankar och bestämde sig för att behålla gården.

– Vi har ångrat oss, men vi har inte tagit bort den ännu från nätet. Vi ska inte sälja. Det var för ett halvår sedan som vi hade gården ute för försäljnng. Min familj vill fortsätta med hästar. Vi har en dotter och hon och svärsonen vill ta över och fortsätta. Jag är 73 år och orkar inte lika mycket, säger han.