Johan Edlund: ”En fröjd för åskådarna”

Foto: Johan Edlund
TRAV

V75 på Åbytravet är dom roligaste tävlingarna i travsverige.

Det är extra allt av allting som travracing ska innehålla.

Det börjar verkligen bli sen gammalt.

Låt mig börja med några tankar om Olympiatravets final (behandlas mer utförligt i Per Nicklassons krönika). Som väntat blev det ett ”vilda västern-lopp” som hade det mesta. Stenhårt tempo, positionsskiften, snäva körningar, fenomenala insatser, irriterade kuskar/tränare och när allt var klart stod Your Highness (blev inbjuden till Elitloppet) som vinnare efter att Björn Goop gett henne en perfekt resa.

Hon var inte bäst i loppet (hur tapper var inte Sauveur som tvåa och On Track Piraten som ledde i hård fart) men i storlopp är löpningsförloppet ytterst avgörande.

Olympiatravet 2016 var ett underbart lopp att titta på.

Jag verkligen gillar när V75 avgörs på Åbytravet. Som spelare är det inte helt lätt att räkna ut hur loppen kommer att köras. Åby har dubbla open stretch (två extra innerspår som får utnyttjas på upploppet)  vilket gör att många kuskar agerar på

annorlunda vis jämfört med på en ”vanlig” bana. Som åskådare går det inte att göra annat än att bli förtjust i hur det tävlas på Åby.

Åby levererar alltid högklassigt

Det var inte bara Olympiatravets final som var av hög klass i går:

 Johnny Takter valde rätt taktik med Global Republic när han släppte spets till favoriten King Sir Kir efter 400 meter.

Takter liftade med i rygg till upploppet när valde att utmana King Sir Kir utvändigt och inte via open stretch. Global Republic avgjorde kort innan mål.

 Favoriten Moni To Spare var urtapper som tvåa i V75-2 efter blytung resa i ”dödens”. Kenneth Haugstad var säker på att han skulle få överta spets från Cash Street men så resonerade inte Åsbjörn Tengsareid­ (hur tänkte han?) som svarade täten.

Moni To Spare knäckte tidigt ledaren men kunde inte freda sig mot jätteskrällen Ymer Brick som liftat med bakom.

 Det är få hästar som har samma inställning som Usain Henna. Han gillar att jobba och ger sig ogärna i en slutstrid. I går var han bara bäst efter en stark långspurt.

Snyggt jobb av tränaren Oskar Svanberg som väldigt ofta lyckas att preparera sin ögonhäst att vara bäst när det gäller.

 Lägg namnet Le Miracle på minnet. Han kommer att vinna många fler V75-lopp. I går hade han stor uppvisning i V75-4. Johnny Takter körde till spets efter 600 meter och sen var det verkligen spel mot ett mål.

Sättet som Le Miracle accelererade ifrån klungan över upploppet var läckert att skåda och inget snack om att Le Miracle har en ljus framtid.

 Veijo Heiskanen testade Roses Glory barfota runt om för första gången i V75-5 och det var verkligen ingen chansning

utan Heiskanen hade full täckning för sin balansändring. Efter 500 meter var ekipaget­ i täten och resten var ren formalia.

 Björn Goop hade en fin dag på Åby­travet i går. Förutom vinsten med Your Highness så avrundade han omgången med att spåra hela vägen med Next To None Sib (Startsnabbaste hästen i landet?).

Till sist: Nästa V75-omgång på Åby körs den 14/5. Jag längtar redan dit.

Johan Edlund