Stjärnan Nuncio får beundrarbrev

Publicerad 2016-06-07

Elitloppsvinnaren Nuncio får beundrarbrev, som han läser själv

Det har varit mycket uppmärksamhet kring Nuncios efter hans imponerande elitloppsseger.

På söndagen tar han sig an världseliten igen, denna gång i Oslo Grand Prix.

– Hästen känns kanonfin. Han är riktigt läcker, säger tränaren Stefan ”Tarzan” Melander.

Det har skrivits och sagts mycket i media efter att Nuncio vann elitloppet från ”dödens” på den snabbaste finaltiden i historien. Drygt en vecka efter den förkrossande insatsen på Solvalla tar Nuncio det lugnt för det mesta i sin hage hemma på ”Tarzans” gård i Enköping.

– Han gör inte så himla mycket faktiskt. Antingen skrittar han eller rids varje dag. Det är lugnt, mest jogging och han är riktig läcker. I fredags körde jag några intervaller med honom i 1.32-tempo och han kändes kanonfin. Det gäller att ha hästen motiverad och det tycker jag att han är, säger Stefan Melander.

Hästen får brev – läser dem själv

Efter att ha tränat världsstjärnor som bland annat Scarlet Knight och Gigant Neo är Nuncio svensk travsports nya super star. Tränare Melander är glad över det stora intresse som har visats för den femårige hingsten som har sprungit in 21,5 miljoner kronor och aldrig varit sämre än trea på 46 starter.

– Scarlet var ju väldigt uppmärksammad på sin tid och hade många fans. Det känns lite som att det är samma nu med Nuncio. Det är kul och jag är glad för att folk uppskattar hästens prestationer och att det inte bara är spel som gäller hela tiden. Han har till och med fått flera beundrarbrev efter sina grymma lopp han har gjort. Det verkar vara många som gillar honom.

Vad skriver folk?

– Det vet jag inte, jag öppnar inte breven utan han får läsa dem själv. Han är ju så klok att han kan läsa. Men eftersom det är jag som har lärt honom att prata så är det svenska som han kan bäst. Engelskan har han lite svårt för.

– Nej, men skämt åsido, han är så klok och fin hästen att man kan prata med honom. Det är så att han förstår vad man säger. Hela historien och allt omkring Nuncio är som en saga. Han är väldigt fin.

”Galopperar i värmningen – men aldrig i lopp”

Något som är väldigt ovanligt är att Nuncio aldrig har galopperat i någon av sina 46 starter. Likadant var det med Gigant Neo som aldrig galopperade i sina 63 starter i karriären.

- ”Giganten” var ju en unik häst på det sättet. Han var så bra under flera år och var med i alla stora lopp och vann en massa stora lopp.

– Nuncio galopperar ganska ofta i träning och framförallt i värmningen inför loppen. Han springer mest och leker och vet när det blir allvar. Han gjorde så många gånger i fjol men jag brukar kalla det för att han stretchar upp sig och springer och sträcker på sig. Han vet när det är dags och då sköter han sig.

”Gör allt för att vara först i mål”

På söndagen väntar ett nytt storlopp, Oslo Grand Prix med 1,46 miljoner kronor till vinnaren. Nuncio lottades till spår nio bakom bilen och distansen är 2100 meter. Han körs återigen av Örjan Kihlström.

– Det är första starten över 2100 meter i år men det är normalt sett inga problem. Han är ju så stark och har vunnit sina lopp den tuffa vägen och med krafter kvar. Vann ju även flera lopp över medeldistans i fjol.

– Det är ett intressant travlopp och han är lite utlämnad på spåret men har ju ändå hyggliga ryggar, både Mosaique Face och Support Justice är bra iväg. Ludde har ju fått ett drömläge för att köra ”Mosaiquen” i ledningen.

– Min häst gör allt han kan för att vara först i mål men ibland blir det som i elitloppsförsöket när han avslutar 1.07 och får springa i tredjespår. Det krävs inte mycket för att man ska komma bort i de här sammanhangen. Det är inget lätt lopp det här, världsmästaren Papagayo E. är med och Un Med d'Heripre är en tuff motståndare.

Hur resonerar du kring att du valt att inte köra själv och sätta upp Örjan Kihlström?

– Det behöver man inte vara någon Einstein för att räkna ut varför. Det finns flera bra kuskar men Örjan är säker. Han har kört mycket åt mig tidigare så det är inga konstigheter. Sedan är största orsaken att jag håller mig till Solvalla och kör hästarna där. Jag brukar inte åka iväg någon annanstans. Nu får vi se om jag åker till Oslo ändå på söndag, jag har inte bestämt mig än.

Vad blir det för balans?

– Jag hoppas att banan blir mjuk och fin och att de vattnar mycket. Jag har inte varit i Oslo sedan Copiad startade och då var det snöstorm. Jo, föresten, jag har varit där någon gång senare också. Troligtvis blir det utan framskor men han har vunnit 98 procent av sina lopp med skor runt om.

”Volstead är jäkligt bra i ordning”

Du har även med Volstead i Oslo Grand Prix från spår tio och som körs av Jorma Kontio. Kommentar?

– Volstead är jäkligt bra i ordning. Det fanns liksom inte att han skulle ligga i andraspår i elitloppsförsöket men det var bara att smälla på framåt. Tyvärr blev han för het med helstängt huvudlag när det bara var en vecka mellan starterna. Han pullade bort lite krafter men det är en ruskigt bra häst och han sprang ändå 1.09,5 i ”dödens”. Nu blir det halvstängt huvudlag och barfota fram. Slipper han bara ”dödens” kommer han att göra ett kanonlopp, säger Stefan Melander.

Du har även tre riktigt fina fyraåringar med dig till Oslo i samma lopp. Deras möjligheter?

– Cruzado dela Noche är jag jättenöjd med och han gick ett kolossalt bra sistavarv i lördags. Det är en jättefin häst som bara blir bättre och bättre. Han har fått bästa läget och kommer att vara ytterligare förbättrad till den här starten. Jag får ranka honom som etta av mina tre hästar.

– Divisionist är kanske den som har bäst form av mina tre, men om hans kapacitet räcker det vet jag inte. Han har i alla fall överraskat och gjort det jättebra. De är mysig häst som har fått ett perfekt läge.

– French Laundry har ingen jätteform ännu blir bättre och bättre ju fler lopp han får i kroppen. Han gillar 1600 meter och är en bra sprinter. Förhoppningsvis ska han ha full form till Sprintermästaren.

Michael Carlsson, Kanal 75