Fernlund: ”Dags för en förändring”

Publicerad 2016-08-31

Patrik Fernlund

Tomten kommer med säcken full med nya, fräscha, pengar till travsporten.

Nu måste de fördelas på ett bra sätt – och det viktigaste av allt: Travets elit­­serie, V75.

Hästflykten måste stoppas. Jag har några idéer som ska gynna det bästa vi har.

År 2018 är året då travsporten ska blomstra igen – och det rejält. Pokalåret 2018 är det döpt till.

På senare tid har topphäst efter topphäst lämnat Sverige.

Senast i ordningen: Superhästen Sauveur, vilket gjorde att jag fick en olustig känsla i kroppen. Jag är av åsikten att alla ägare får göra vad de vill med sina hästar, men som medmänniska så måste jag tycka synd om Åke Lindblom och den svenska travsporten.

Åke har format hästen, som blivit en familjemedlem, och jag vet själv hur man tar en häst till sitt hjärta. Men nu flyttas Sauveur till Frankrike och Fabrice Souloy för att tävla om större prispengar och han är bara en i raden.

Nu måste travsporten agera

Jag älskar spelet V75, det är travets Champions League, och varje söndag sitter jag som klistrad framför datorn i väntan på de nya startlistorna, som då blir klara. Det är travets hjärta där de bästa hästarna, kuskarna och spelarna möts.

När den ena profilhästen efter den andra flyttar till Frankrike, på grund av bättre förtjänstmöjligheter, så måste vi agera – för jag vill inte ha ett V75-spel med tveksam kvalité bland de fyrbenta profilerna.

Jag har massor av idéer kring just V75. Bra eller dåliga? Jag vet inte – men här är några att fundera kring.

 Det vi främst måste göra är att höja förstaprisen i loppen. Det ska vara extremt lockande att vinna på V75 som aktiv så det blir riviga race och häftiga dueller vilket är något helt i publikens smak.

Jag ser gärna att vi har cirka 200 000 kronor i förstapris i ett vanligt V75-lopp, kanske till och med lite mer. Sedan, när det blir finalomgångar, så ska det vara dubbelt så mycket.

 Vi måste ha modernare och sevärdare lopp, för hur kul är det i ärlighetens namn med en halvdassig Gulddivision (loppet för eliten) en V75-dag i november? Här måste de styrande våga skriva ut lite coola lopp, med tillägg och grejer. Våga tänk nytt – jag tror sporten och spelet skulle tjäna på det.

 En jackpott till de hästar som vinner ­både försök och final.

 Fyra stora finallopp varje år, ett lopp var tredje månad – där de 15 hästarna som samlat ihop mest V75-poäng under den aktuella tiden får starta, från olika distanser, och tävla om ett förstapris på en miljon kronor.

Tänk dig On Track Piraten försöka ta in 40 meter på Get a Winner, och 20 meter på Nadal Broline, till exempel. Coolt va?

Till sist: Visst var det oerhört märkligt att domarna inte förhörde Robert Bergh i onsdags, efter hans märkliga kuskinsats med Mellby Drake i ett av uttagningsloppen till Derbyt? Trovärdighet och säkerhet måste vara ledord – och där gjorde domarna en rejäl tabbe. Berghs styrning var knepig, men ännu mer knepigt var domarnas agerande. Bergh hade säkert haft en förklaring men varför granskade de inte?

Patrik Fernlund