’Kommer inte göra så drastiska ändringar’

TRAV

Svensk Travsport om sportchefen och proffstränarnas V75-förslag: ”Förstår vad de vill”

1 av 2 | Foto: Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

Solvallas sportchef Markus Myron vill tillsammans med några av landets proffstränare ändra strukturen på V75 och köra alla finaler på Solvalla.

Travförbundet förstår tanken – men:

– Inför 2017 kommer vi inte göra så drastiska ändringar, vad jag vet idag, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson till Trav365.

Tävlingsschemet för travtävlingarna i Sverige 2017 ska snart spikas.

För drygt en vecka sedan kom därför Solvalla sportchef, Markus Myron, med flera av landets största proffstränare i ryggen, med en idé på hur man utvecklar- och förbättrar spelbolaget ATG:s största spelform, V75.

I en insändade som publicerades i facktidningen Travronden och även här på Trav365 presenterade de sitt förslag (som du kan läsa i dess helhet här nedan) som i tre korta punkter kan sammanfattas så här:

Gör V75-försöken tydligare

Öka antalet finaler

Kör alla V75-finaler på Solvalla

”Mycket att ta hänsyn till”

Trav365:s läsare fick, efter artikeln, rösta om de ville se alla V75-finaler på Solvalla.

Och av de knappt 3 000 röstande så vill 54,71 procent se alla V75-finaler på huvudstadsbanan.

42,82 procent vill det inte.

Men vad tycker förbundet Svensk Travsport, som är ansvariga för tävlingsschemat, om det här?

Trav365 tog ST:s sportchef Petter Johansson på pulsen.

– Av de åtta V75-finaler som körs i dag går sex av dem redan på Solvalla. Problematiken med att ha ett fast antal försök och finaler är att vi får bygga om hela V75-schemat, ändra struktur på finaler i samband med stora helger så som Elitloppet och Kriteriet. Då kommer finalerna att gå på ett rullande schema år för år, istället för som idag när vi kan styra det till sportsligt och publikt starka dagar, säger han och fortsätter:

– Rent idémässigt så förstår jag vad de vill åt, med tydlighet och så vidare, men i praktiken är det inte riktigt lika enkelt att få till. Det är mycket att ta hänsyn till. Inför 2017 kommer vi inte göra så drastiska ändringar, vad jag vet idag.

”Något man måste titta på”

Är det förvånade att proffstränare med licens på andra banor än Solvalla skriver under på det här?

– Jag vet inte hur de har gått tillväga, det får du ta med Markus Myron på Solvalla. Samtidigt är Solvalla den största arena vi har och jag förstår om de vill- och tycker att vi ska lyfta den och ta hand om den och att Solvalla ska vara vår nationalarena.

Kan man göra V75 tydligare/lättare att begripa utan att rucka för mycket på strukturen?

– Det är något man måste titta på. Vi har tabeller redan i dag, med poängställning i varje meeting på travsport.se. Vi kan bli bättre på att publicera det och göra det mer publikt. Det är inte så svårbegripligt, men i dag är det mest till för hästägare och aktiva, för att de ska se om sina hästar är klara för V75-final eller inte.

– Det är inte så tydligt och lika för alla som det ser ut i dag, i vissa meeting är det fem-sex försök, i andra sju-åtta försök. Men det är ju problematiken som vi har berört som gör att vi hamnar i ett sånt läge. Vi måste välja, ska vi köra V75-finaler på våra publikdagar, som i samband med Elitloppet, eller ska vi köra finalerna två veckor tidigare för att det ska bli rätt antal försök?

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

Spel