– Den där hästen måste jag bara ha

1 av 2 | Foto: Kanal 75
Calle Wihlborg
TRAV

En tisdag för drygt ett år sedan satt hästägarprofilen Calle Wihlborg framför datorn och hajade till.

Anledningen: han såg Le Miracle.

Dagar senare var travhästen i Wihlborgs ägo och på lördag blir han storfavorit i V75-finalen på Solvalla.

– När jag såg hästen tänkte jag bara, den där måste jag ha, säger Calle Wihlborg till Trav365.

Tisdagen den 16 juni i fjol satt Calle Wihlborg hemma i Malmö och följde E3-uttagningarna från Romme via ATG Live.

Saxbana den aktuella kvällen var Wihlborgs hemmabana Jägersro.

Mellan storloppen på Romme visades bilder i ATG Live från Jägersro – bilder som väckte hästägarprofilens intresse.

Den då treårige Le Miracle hade uppvisning i sitt lopp på Jägersro – och Wihlborg blev förälskad.

Genast började Wihlborg rycka i sina kontakter och bara dagar senare var Le Miracle i Calle Wihlborgs ägo.

På lördag blir han jättefavorit i Bronsdivisionen på Solvalla – efter tio segrar på sina inledande 13 starter.

”Såg helt lysande ut”

– Jag brukar alltid vara på plats på Jägersro när det är travtävlingar där, men just den dagen så hade jag köpuppdrag från Frankrike. Det var någon som ville köpa en riktigt bra Skandinaviskfödd treåring, så jag satt och följde E3-uttagningarna från Romme, berättar Calle Wihlborg för Trav365 och fortsätter:

– Jag hade inte koll på vilka hästar som startade på Jägersro den kvällen, jag hade inte ens öppnat programmet. Helt plötsligt såg jag en häst som dök upp och jag minns att jag tänkte, vem fan var det där?

Travhästen som dök upp och fångade Calle Wihlborgs blickar var Le Miracle.

– Hästen var riktigt bra och vann på ett jäkligt rejält sätt och såg helt lysande ut, så jag slet fram Jägersroprogrammet och läste på vad det var för något. Sedan började jag ringa, den här hästen måste jag få tag på.

”Är kanske inte så bra?”

Le Miracle var då i träning i Frankrike hos Jean Baudron, uppfödare till hästen var en viss Jean Pierre Dubois.

– Det var säkert fler än jag som fick upp ögonen för hästen den kvällen, det var ju en riktig glänsare. Men jag har bra kontakter i Frankrike och fick fatt på Dubois, fick ett pris på hästen, och köpte honom.

Sedan Calle Wihlborg, med två vänner, klev in som ägare på hästen är Le Miracle i träning hos Svante Båth. Han har tagit åtta segrar på elva försök sedan dess.

– Man kan aldrig tro något i den här branschen, jag vet hur svårt det är och jag vet hur lite det ska till för att det ska gå åt helvete. Men, jag hoppades att det skulle vara en undantagshäst, för det tyckte jag se på sättet som han rörde sig på.

Men när Calle Wihlborg fick se hästen live för första gången, började han undra om han gjort en dålig affär.

– När vi kom ut till Jägersro bara dagar efter att vi köpt honom och han skulle ut och starta och vi såg honom i värmningen så tänkte jag, det här kanske inte är så bra? Det var en del att göra på honom, och det var därför han fick så lång vinterpaus.

Le Miracle fick vila från tävlingsbanan mellan september och april, och har i år tagit fem segrar och två andraplatser på sju starter.

– Vi visste att det fanns en del grejer att göra, och vi visste att han förmodligen skulle få en rejäl vinter. Han var inte klockren i sista starten i fjol när han ”bara” var trea. Vi bestämde med Svante Båth att ge hästen en rejäl vinter och satsa på den här säsongen.

”Ska väl inte kunna förlora”

Vad säger du om det Le Miracle har gjort hittills i år?

– Helt enastående, och på sättet han gjort det, det är en riktig supermover. När han är fräsch och fin, vi som älskar travsport kan bara älska en sådan häst, rörelsemönstret är fantastiskt. Det är härligt att se.

Något grämer dock Wihlborg.

– Ska man vara riktigt gnällig så är det att han inte vann under Elitloppshelgen, det är väl den enda smolken i glädjebägaren, en sådan helg vill man vinna. Men annars har det varit en fantastisk säsong.

På lördag blir han klar favorit i Bronsdivisionen på V75, vad tror du om uppgiften?

– Det är väl klart det ska vara bra segerchans om han levererar som tidigare, men han har bara 13 lopp i kroppen och många andra har dubbelt så många starter, så han är orutinerad för klassen. Det låter också väldigt, väldigt uppåt på Spitcam Jubb, den ska inte kunna förlora som det låter, skrattar Wihlborg och fortsätter:

– Men vi hoppas att hästen så klart är med och gör upp om det om han tävlar som han brukar. Jag ser faktiskt Napoleon C.D. som värst emot.

Han tävlar fortfarande med skor runt om, aktuellt med någon ändring till på lördag?

– Jag ska ta ett snack med Svante Båth och Erik Adielsson, men jag tror inte vi ändrar något. Vi har inte dragit några växlar alls än och vi får ta en diskussion, men vi har hittills inte tyckt att det finns anledning att göra något för tidigt och som det känns gör det inte det nu heller, säger Calle Wihlborg.   

ARTIKELN HANDLAR OM

V75