Going Kronos sjuk – Hugo Åbergs i fara

TRAV

Trots ett perfekt lopp svek Going Kronos i Forus Open.

Nu har förklaringen kommit.

– Han har en infektion i kroppen. Blodvärderna är alldeles för höga, säger Lutfi Kolgjini.

Den karismatiske stjärnan har svårt att få till det i större sammanhang. I söndags fick han för en gångs skull en perfekt resa. Ändå hade Going Kronos problem att följa redan i sista kurvan – och nu har förklaringen kommit.

På onsdagsmorgonen gick veterinären igenom hästen på Lutfi Kolgjinis gård.

– Vi tog blodprov nu på morgonen och han har en infektion i kroppen. Hans blodvärden är alldeles för höga. Han har elvatusen i vita blodkroppar, normalt ska värdena ligga mellan 7 000 och 7 500, säger Lutfi Kolgjini.

– Det var precis det här som jag misstänkte. Jag har nästan aldrig fått så tomt i tanken som jag fick i söndags. Det är egentligen bara i två starter tidigare som han har varit så dålig. Först i Kanada och sedan i Prix de Belgique. Då visade det sig också att han inte var frisk.

Vad händer nu?

– Han får bara gå i hagen hela den här veckan. Nästa vecka får han lite lätt, lätt träning och sedan tar vi ett nytt blodprov. Är allt bra då siktar vi in oss på Hugo Åbergs. Men jag måste samtidigt äga att det loppet är i stor fara. Skulle hans värden inte vara bra om två veckor är en start helt utesluten.

– Det här är inget som hästen får någon medicin emot utan det får gå över av sig själv. Det är som en vanlig förkylningsinfektion kan man säga. Det normala är att det går över på tio dagar, men man vet ju aldrig.

Du nämnde tidigare i helgen att dina hästar i E3-finalen underpresterade. Har ni kollat upp dem också?

– Ja, de var röda i halsen i stort sett allihopa. Såväl Micro Mesh, Lou Kronos och Innocent Face tävlade inte på topp. De får också ta igen sig lite nu.

Och en annan av dina stjärnor, Glen Kronos, hur är läget med honom?

Han får semester nu och ska ha en rejäl vila. Han ska ner till havet och bara skritta vid stranden och ha det gott en tid. Hästen har gjort sig förtjänt av det efter intensivt tävlande en längre period.

– Jag siktar på att ha Glen Kronos ute till start igen runt september, oktober. Därefter är det vintermeetinget i Paris som gäller för hans del, säger Lutfi Kolgjini.

Michael Carlsson