”Helt otroligt”

I dag slog Järvsöfaks och Jan-Olov Persson Alm Svartens segerrekord på 183 segrar. Nu innehar Järvsöfaks det historiska rekordet.
TRAV

184 segrar.

I dag slog Järvsöfaks världsrekordet när han vann sin 184:e seger i karriären.

– Det är helt otroligt, sa Jan-Olov Persson efter segern.

Kallblodskungen Järvsöfaks slog i dag Alm Svartens segerrekord på 183 segrar. På Bergsåkers travbana joggade Sveriges populäraste häst undan till en överlägsen seger. Järvsöfaks har haft en helt otrolig karriär på tävlingsbanorna. Med världsrekord på kort och- medeldistans, världsrekord i antal segrar i rad, 42 stycken. Han har blivit framröstad till årets häst 2002, 2003, 2004 och 2005.

Alm Svartens rekord var något som tränaren till Järvsöfaks, Jan-Olov Persson inte trodde skulle gå att slå, men de senaste månaderna har snacket varit igång på allvar då Järvsöfaks har fortsatt att rada upp segrar i imponerande stil. Och inför dagens start så var det omöjliga möjligt – Alm Svartens segerrekord kunde slås.

Publikens jubel

Jan-Olov Persson tog en lugn start med Järvsöfaks och lät de andra köra om ledningen. Persson hittade andra utvändigt och där satt ekipaget kvar till hästarna sprang ut på den sista bortre långsidan. Då vred Järvsöfaks på i tredjespår och det gick undan, hästen kom snabbt upp utvändigt om ledaren och tog över direkt. På en gång fick Faksen några längder till de övriga och det avståndet bara ökade över upploppet. Järvsöfaks såg helt lysande ut över upploppet och publiken som var på plats lyfte fram hästen med jubel och applåder och Järvsöfaks kunde i joggande stil ta en överlägsen seger.

– Det är helt otroligt hur populär hästen är. Att det är så mycket folk är på annandag jul och hyllar honom, det är otroligt.

– Han får snälla lopp nu, det är han inte bortskämd med, sa Jan-Olov Persson efter loppet.

– Järvsöfaks är en unik häst, som med sin fantastiska karriär betytt mycket för svensk travsport. Han är oerhört populär och lyckats locka sig in i svenska hjärtan även utanför travsporten, säger Hasse Svennehed, PR-chef på ATG.

Sista säsongen

Nästa år går Järvsöfaks in på den sista säsongen som tävlingshäst då kallblodskungen blir 15 år. Som hästen har sett ut på slutet och som hästen såg ut på Bergsåker så var det här troligtvis inte den sista starten som Faksen gjorde. Och väljer Jan-Olov Persson att tävla vidare även nästa säsong så blir det troligtvis ytterliggare en framgångsrik säsong för det otroliga kallblodet.