Takter: ”Vill lära mig något nytt varje dag”

Kuskstjärnan om succécomebacken • Framtiden • Drömmarna • Återkomsten på V75: ”Känns bra”

Uppdaterad 2021-05-13 | Publicerad 2021-05-03

Stjärnkusken Johnny Takter, 62, gjorde storstilad comeback – efter två års frånvaro på grund av psykisk ohälsa.

Nu berättar han om den galna kvällen på Jägersro, drömmen om Elitloppet och om att köra på V75 igen.

– Det är en stor dag på Åby på lördag och jag ska njuta, säger kuskgiganten till Trav365.

Tisdagen den 27 april avgjordes V64 från Jägersro.

Det var även dags för en mycket efterlängtad comeback för kuskhjälten Johnny Takter.

I två års tid hade han inte synts på tävlingsbanan på grund av psykisk ohälsa men med vårens annalkande så bestämde han sig för att det var läge att ta på sig körhandskarna igen.

”Helt perfekt – men saknade publiken”

Förväntningarna var stora från den svenska travpubliken som saknat Johnny Takter i vagnen – huvudpersonen själv gjorde ingen besviken.

Redan i det inledande loppet från den skånska banan krossade han motståndet med, gode vännen och tränaren, Ola Samuelssons treårige hingst Zinfandel.

Det var talande bilder på upploppet där Takter i ensamt majestät kunde vinna i helt överlägsen stil.

Totalt sett blev det två segrar i de tre lopp han körde under tävlingskvällen på hemmabanan.

– Det var verkligen roligt och Zinfandel var mycket bra den dagen. Det är en treåring jag gillar skarpt och det blev helt perfekt. Extra roligt då jag ofta finns med Ola och kör häst med honom. Det var även riktigt skönt att sätta dit Suarez. Det blev hårt i mål men vi var först. Jag fick köra fina hästar i min comeback, men lite grämer jag mig över att jag blev oplacerad med Unusual Face, jag känner ägaren väl där. Men jag saknar verkligen publiken, säger han till Trav365.

Johnny Takter vann med 30 meter i sin comeback på Jägersro – med Ola Samuelssons treårige hingst Zinfandel.

”Går det inte bra – då hoppar jag av”

Johnny Takter är tillbaka med besked och det råder inget tvivel om att satsningen är seriös.

62-åringen har i det närmaste vunnit alla storlopp som går att vinna tidigare i sin karriär.

Det är mot den bakgrunden det faller sig naturligt att även nu sikta mot just dessa race.

Men han är själv även mycket angelägen om att det ska ska ske på rätt sätt, i lugn takt – och utan att trampa någon annan kusk på tårna.

– Jag sa det tidigare innan min comeback att jag inte är ute efter att ta någon annans styrningar, inte gå över någon så att säga. Jag har dessutom bestämt mig för att inte köra så många lopp i början. Visst har det inkommit en del förfrågningar men jag har i vissa fall sagt nej, det är något jag har lärt mig att jag måste göra, berättar Takter och betonar vikten av att det ska vara just roligt att köra:

– Jag testar på det här nu men skulle jag inte känna glädjen och att det går bra både för mig och hästägarna, då hoppar jag av. Jag har genom åren skaffat mig en viss rutin och har numera ingen önskan om att fara runt på banorna bara för att tjäna pengar, jag är absolut ingen arbetsnarkoman och inte den typen av människa som kör så många mil i veckan. Jag vill vara med på riktigt och dela framgången med bland andra hästägarna i de lopp jag kör, det är det som motiverar mig.

Johnny Takter vann Elitloppet 2010 med Stefan ”Tarzan”Melanders Iceland – ett lopp han hoppas få köra igen.

Takter: ”Drömmer om Elitloppet”

2010 fick Johnny Takter förtroendet att köra Stefan Melanders Iceland i finalen av Elitloppet.

Det har gått elva år sedan den klassiska storsegern och med 27 dagar kvar till årets stora evenemang på nationalbanan tillåter sig Takter att drömma.

– Det är klart drömmen finns om att köra såna lopp som Elitloppet, men vi får se vad som händer. Helt klart är att jag gärna kör storlopp om allt känns rätt. Men samtidigt har jag varit borta länge, det är jag medveten om, allt får ske ett steg i taget.

Den kommande veckan är Takter uppsatt att köra sex lopp.

Allra mest fokus blir det på lördag då 62-åringen är tillbaka på V75.

Han kör Ola Samuelssons Moncler Bo i den fjärde avdelningen (ett klass I-försök) från ett jobbigt tolftespår bakom bilen – över distansen 1 640 meter.

Kör på V75: ”Vill få ut det bästa”

Trots förutsättningarna ska Takter göra allt för att få sin häst att leverera under Åbys storhelg.

– Ola frågade om jag ville ta en åt honom, jag kan bara säga ja när just han frågar, jag känner hans uppskattning, så då känns det bra för mig att köra V75 eller vilket lopp som helst kvittar mig. När jag är på banan vet jag att jag vill få ut det bästa resultatet av mig och hästen.

– För övrigt är det en stor dag på Åby på lördag och jag ska njuta av att se atleterna (hästarna). Okej, nu blir det från sidan ändå, men alltid snappar jag upp något eller kanske nya erfarenheter. Jag vill lära mig något nytt varje dag, annars är det en förlorad dag, avslutar Takter.

Johnny Takter släpper en biografi om sitt liv som förväntas finnas ute till försäljning den 13 maj. Boken är skriven av författaren och journalisten Henrik Ingvarsson.

Johnny Takter är uppsatt i sex lopp kommande vecka