Hit ska Järvsöfaks föras till sista vilan

”Det är en del av hans hage, där han oftast stod”

Ikonhästen Järvsöfaks är död.

Nu börjar hans gravplats bli klar.

– Det är en del av hans hage, där han oftast stod, säger tränaren Jan-Olov Persson.

Måndagen den 19 oktober fick ikonhästen Järvsöfaks somna in vid en ålder av 26 år.

Hästen sprang in över 21 miljoner kronor under den långa tävlingskarriären och sprang bland annat världsrekord på Gävle 2005 på 1.17,9 över 1 640 meter. Det är ett världsrekord som fortfarande står sig.

– Det var hans hälsotillstånd som avgjorde men det är klart att det inte var något enkelt beslut att ta, sa Jan-Olov Persson till Trav365.

”Det är helt enormt”

Sedan dess har hyllningarna strömmat in till hästen, som Jan-Olov Persson tagit del av.

– Jag har följt den massmediala uppståndelsen och det har plingat i mobilen och i mailkorgen med kondoleanser. Det är helt makalöst, det må jag säga, trots att han var borta från tävlingsbanan i tio år. Det är helt enormt. Alla kommentarer har värmt, alltifrån tränare, kollegor och ”vanliga” människor, säger Persson.

När du tänker på Järvsöfaks, är det något speciellt ögonblick du tänker på mer än något annat?

– Det är ingen speciell grej så. Det är mest det när man körde honom. Den känslan var ju härlig, därför var det extra tråkigt när han skadade sig för några år sedan och inte kunde gå framför vagn längre.

– Varje år, när man kör en ettåring, så önskar man att man får samma känsla som man fick bakom Järvsöfaks när man körde honom första gången. Det har väl varit några light-varianter genom åren, som inte alls varit dåliga, men det är inte samma som med Järvsöfaks.

”Fick idén tidigt”

Nu börjar Järvsöfaks gravplats bli klar hemma på gården. Här ska Järvsöfaks ligga tillsammans med Faksen J:r.

– Det är en del av hans hage, där han oftast stod. Att det skulle bli i hans hage, den idén fick jag ganska tidigt, strax innan han hade lagt tävlingsskorna på hyllan. Det blev faktiskt mycket bättre än vad jag kunnat tro. Det kommer bli ett bra tillfälle för de som vill sen att komma hit och bara sitta ner på bänkarna. Jag väntar på gravstenen och sedan kommer det finnas en minnestext vad hästarna har presterat, säger uppfödaren och tränaren Jan-Olov Persson och avslutar:

– Det kan bli så att urnsättningen sker i kretsen av de närmaste och att det sedan blir en öppen plats på eftermiddagen. Tanken är att visa lite Faksen-filmer i Järvsöfaks Saloon och dricka lite kaffe.

När urnsättningen sker är inte klart ännu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!