V75

”Vi ska allt försöka ge Daniel Redén en match”

Stefan P Pettersson i stor intervju om hur allt började, V75-dubbeln, Stall Courant och Oasis Bi: ”Jag saknar honom massor”

Av: 

Micke Korhonen

Stefan P Pettersson om dubbla V75-segrarna i helgen.
Stefan P Pettersson om dubbla V75-segrarna i helgen.

TRAV

Stefan P Pettersson, mannen bakom Oasis Bi, vann dubbelt på V75 den gångna helgen.

Han drömmer nu om att Hall of Am äntligen ska få till det i en större årgångsfinal.

– Vi ska allt försöka ge Daniel Redén en match, berättar Stefan för Trav365.

Stefan P Pettersson, mannen bakom sagohästen Oasis Bi som sprang in nästan 18 miljoner, tog under den gångna helgen dubbla V75-vinster. Först med Hipster Am under lördagen, sedan Hall of Am dagen därpå i kval till Breeders Crown. Det är en jublande glad tränare som svarar i telefon när Trav365 är på hugget för att gratulera.

– Det var så klart fantastiskt att vinna två V75-lopp, vilket jag nog aldrig gjort tidigare. Dagar som dessa blir det mycket anspänning och efteråt är det både lycka och en skön känsla. Dessutom är det viktigt för firman, säger Stefan.

Han berättar vidare att det bitvis fanns tveksamheter kring Hipster Am men så som han uppträder för dagen vågar man drömma stort med honom. Hall of Am har visat en del hetsiga tendenser från och till men agerade annorlunda den här dagen.

– Varför hon var så pass lugn vet jag inte. Kusken sa att han nästan blev orolig. Det är en otroligt fin häst som var dagssnabbast i försöken och hon tar loppen allt bättre.

”Hon borde ha fått vinna Derbystoet”

Fyraåringen tillhör landets bästa i kullen men har inte fått till det i de större loppen, något som grämer tränaren lite extra trots drygt tre miljoner insprunget för stallet under 2021.

– Hon borde ha fått vinna Derbystoet, så fin som hon var i försöket, men var tyvärr nedsatt av en halsinfektion då. Det har retat mig men sådan är sporten. Jag måste dock säga att jag är nöjd med året som helhet då vi fortfarande utvecklar vår rörelse.

Är det äntligen hennes tur i Breeders Crown-finalen?

– Daniel Redén är inte så smidig att slå men vi ska allt försöka ge honom en match!

Stefan har en mångårig karriär inom travsporten, först som amatör och sedan proffs. Efter att ha köpt en gård i början av 90-talet i närheten av Mantorp-travet blev intresset allt större.

– Jag arbetade som veterinärassistent på en ATG-klinik under många år och även som funktionär på travet, mest för att dryga ut hopphästkassan. Ihop med en vän skaffade vi sedermera en egen travhäst.

Var det en framgångssaga som Oasis Bi?

– Nej... Den kördes in hos oss och gick sedan till Stefan Söderkvist, men det blev bara små summor.

Från Italien till Mantorp

Det avskräckte inte dig från att jobba med hästar?

– Då får man inte hålla på med det här om man nu ska ge sig så lätt, ha ha. Vi fortsatte dock att kämpa på och den märren blev mamma till vår första riktigt bra häst. Han hette Min Fred och gick bara över drygt 3 000 meter. Ihop med honom vann vi en del roliga lopp och han sprang in runt 1,3-1,4 miljoner.

2008 är ett år med viss betydelse för den varme tränaren med hästar på hjärnan. På den tiden var han ännu en glad amatör som fortfarande drömde om sin allra första V75-vinst. Djur på deltid varvades med jobb där han sålde hästsläp och foder. Att en dag bli ett framgångsrikt proffs kändes då troligen som en utopi.

Men någonstans bland pizzor och pastarätter föddes en fyrbent skapelse som skulle förändra Petterssons liv för alltid. Oasis Bi hade nämligen sett dagens ljus och några år senare hittade han hela vägen till Mantorp – och Stefans träning.

– Han kom till mig vid årsskiftet mellan tre och fyra år då hans förre tränare skulle flytta till USA för att jobba hos Jimmy Takter. Oasis var duktig som fyraåring men det var först när vi åkte till Frankrike och vann loppet efter att Maharajah tagit hem Prix d'Amerique som jag visste att han var något extra.

”Det var härliga sex år”

Genom årens lopp ramlade segrarna in. En efter en och numera, efter avslutad tävlingskarriär, har 13-åringen till och med en egen Wikipedia-sida. När hans ständige följeslagare får minnas tillbaka till den långa karriären blir det både glädje och vemod.

– Tävlingsmässigt var nog det största då han fick vinna Lotterialöpningen i landet där han är uppfödd. Eftersom det är oerhört långt att resa är upplägget svårt att lösa. Det blev minst lika uppmärksamhet i Sverige när han slutade trea i Prix d'Amerique. Som upplevelse håller jag dock de där tre starterna i VM-loppet i USA högst. Han slutade tvåa, trea och fyra och vi blev oerhört väl omhändertagna.

Hur mycket saknar du den gamle krigaren?

– Jag saknar honom massor men har valt att inte hålla på att deppa och tjura. Det vi fick uppleva har inte många fått göra. Det var härliga sex år med honom kan man säga.

Hann det uppstå något slags vakuum efter Oasis Bi där du kanske till och med själv funderade på att gå till aveln?

– (skratt) Kanske skulle man ha gjort det?! Det hade varit lämpligt. Nämen, egentligen inte utan det är mycket tack vare den hästen vi står här i dag och har fem tvååringar i stallet efter honom. Det är hans första kull och många av mina kunder är desamma som på Oasis tid.

Pettersson har en värsting

En, Friend of Elves, har till och med redan gjort debut men väntar fortfarande på sin första seger.

– Han har visat väldigt fina fartresurser. Jag var nog lite sugen på att starta honom som tvååring just därför att Oasis Bi är pappan.

Känner man igen honom i avkommorna?

– Alla är svarta och långbenta men har ett jäkla humör! Pappa var däremot väldigt snäll.

Några tankar på att utveckla verksamheten rent storleksmässigt finns inte, utan man siktar istället på kvalitet istället för kvantitet. För dagen finns 33 hästar på träningslistan och Stefan verkar mycket nöjd med hur det ser ut på unghästfronten. Han lyfter framför allt fram treårige hingsten med det föga smickrande namnet Iznogoud Am.

– Han har misslyckats i år men jag tror att det är en värsting.

Så tydligen är Iznogood rätt vass trots allt, även om namnet antyder annat. Bakom honom står Stall Courant, ett travstall som ägs av Unibetgrundaren Anders Ström. Hall of Am och Hipster Am, som vi redan nämnt, är sprungna från samma ägare.

Hur började egentligen ert samarbete?

– Det kommer i grunden från Sabine Kagebrant som jobbar som VD på hästsidan där. Vi träffades faktiskt i samband med min första resa till Paris. Hon jobbade på Grosbois då och vi stod i samma stall. Sedan dess har vi varit goda vänner. De tycker att vi gör ett bra jobb och att vi engagerar oss till hundraen procent.

”Det har aldrig varit viktigt”

Stefan framhäver gång på gång hur familjär den egna verksamheten är och det är arbete sju dagar i veckan, där till och med chefen dagligen hjälper till med att mocka skit och liknande.

Kärleken till hästen ligger till grund för framgångarna och han lägger stor vikt på sin personal. Träna häst är det han gör bäst. Loppkörningen överlåter han dock åt andra. Senaste segern i sulkyn togs så långt tillbaka i tiden som 2009.

– Det visste jag faktiskt inte. Nu är jag dock för tung, vilket man i och för sig skulle kunna lösa. Det har aldrig varit viktigt för mig. Du vet, man skor, man lastar, man kör dit, man värmer... Det är rätt så skönt gentemot hästägarna att lämna över den sista biten.

Kliar det aldrig i fingrarna att känna vinden i håret när dina hästar sveper förbi Kihlström, Goop och de övriga?

– Jag känner vinden i träningen, kval och provlopp. Det räcker för mig, avslutar Stefan.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Prix d'Amérique