Melander efter dubbeln: ”Vart tog de vägen?”

Gunnar Melander var inte helt nöjd trots lördagens V75-succé: ”Jag blev irriterad, domarna tycks se mellan fingrarna”

Gunnar Melander efter lördagens dubbelseger på V75.
Gunnar Melander efter lördagens dubbelseger på V75.

Gunnar Melander tog under lördagen sin allra första V75-dubbel i karriären.

Först lekstuga med Månlykke A.M. och sedan spurtseger med Tekno Lynet.

– Det har varit fler gratulationer än vanligt. Månlykke tänkte: ”vart tog de vägen?”, säger Gunnar till Trav365.

Gunnar Melander har hunnit fylla 74 år och under lördagen visade han med eftertryck att gammal är äldst. Först bollade han och Månlykke A.M. med konkurrenterna i huvudloppet, en dryg timme senare var det dags igen. Nu med Tekno Lynet och när Trav365 når den glade segerkusken måndag förmiddag tycks han sväva på fluffiga vita moln.

– Just i dag har vi en ledig dag, jag och AnnaMaria. Det var planerat efter helgen och vi ska bara ta det lugnt. Äta något gott och så. Givetvis har vi även koll på hästarna men får hjälp av ett par ungdomar, berättar Gunnar.

När tog du en V75-dubbel senast?

– Det har jag aldrig gjort. Senast inom rikstoton var på tiden då vi hade V65. Det var jätteroligt att vinna två lopp i lördags och jag skärper mig lite extra när det är V75, ha ha. Givetvis var det trevligt att åka till jobbet dagen efter.

Gunnars telefon har gått varm

Det är nog tur att Melander har några timmar över då det plingat flitigt i mobilen efter lördagens succé, något som känns i hjärtat hos Bollnäs-tränaren.

– Jag gick igenom telefonen alldeles nyss och det har varit fler gratulationer än vanligt, vilket värmer. Det får vi tacka för. Jag har dock inte hunnit svara på alla meddelanden ännu, men ska försöka göra det nu.

Gunnar Melander och Månlykke A.M. har en stor plats i travsjälen runt om i stugorna och få ekipage är så folkkära som detta. Inför lördagens lopp hade många sett fram emot duellen mot Tangen Haap, men någon sådan blev det aldrig.

– Jag såg i ögonvrån att den galopperade och visste då att jag inte behövde köra för fullt från start. Han kändes jättefin och det blev enkelt till slut. Han funderade bara: "vart tog de vägen?", och när jag slappnade av till slut gjorde han detsamma. Därför körde jag på lite efter mål, han var inte trött på något vis.

”Det är hästen som bestämmer”

Tycker du att Månlykke är världens bästa kallblod?

– Det är svårt att säga så men han har kvaliteter att vara bland de bästa. Han har en sådan fysik och inställning. Nästa lopp blir på Solvalla en V86-dag, och sedan finns det ett lopp i Norge den 13 november. Om bara vädret är fint så.

Och vad tror du om Elitkampen nästa år?

– Det är hästen som bestämmer men vi jobbar för att vara med i de största loppen.

Tekno Lynet håller måhända inte samma höga klass som Månlykke A.M. men stod för en stark insats även han då dagens andra kallblodslopp, precis som det första, vanns av Gunnar Melander. Men den segern togs inte lika enkelt som många spelare kanske hade hoppats. Från spår sex skulle det ju bara bära iväg till ledningen...

– Ja, det blev fel. Helt fel, och något jag helst inte vill prata om, men rätt till slut. Jag valde att avancera tidigt eftersom hästen framför brukar kunna strula och galoppera. I lopp med 200 000 vill man ju vara med.

”Det gjorde mig irriterad”

Trots en slutrunda i tredjespår borrade både häst och kusk ner sig och segern blev till slut knapp men säker.

Hade självaste Örjan Kihlström kunnat måtta in Tekno Lynet bättre?

– (skratt) Det vet jag inte men allt gick bra.

Men...?

– Jag var inte riktigt nöjd i ingången av sista sväng men det får vi tala tyst om, säger Gunnar men väljer efter en stunds betänketid att utveckla:

– Det var en sådan där halvspårskörning som höll på att ställa till det för oss. Kihlström skulle ju rycka snören och så och då vinglade hans häst in. Jag följde givetvis med men vågade inte hålla spåret av oro för att åka på bestraffning för trängning.

– Det är något som domarna inte har koll på, att de sitter och kör i halvspår. Det gjorde mig irriterad, att han satt där och sedan försökte gå tillbaka när jag i stort sett var förbi. Domarna tycks se mellan fingrarna när de större kuskarna kör lopp.

”Jag sätter dit honom till slut”

Hade du fått böter i samma situation?

– Just halvspårkörning, det hade jag absolut fått för. I ett lopp här i Bollnäs åkte jag på en avstängning trots att man på filmen ser att jag inte tränger någon. Jag har inget emot Kihlström så utan det är domarna som dömer. Hade det varit en hockeymatch utan domare så hade spelarna slagits vid det laget. De som kan ta för sig gör det.

Det var tur att du inte slängde handskarna, Gunnar.

– Jag hade en bra häst och tänkte att jag sätter dit honom till slut istället.

Han fick därmed sista ordet. På frågan om Gunnar ser något slut i horisonten som kusk blir svaret typiskt skämtsamt.

– Jag brukar säga att jag kommer att sluta när min segerprocent är under 20, men AnnaMaria tycker att det är dumt av mig att säga så. Det är en sporre att ligga över 20 för då kan jag ju inte vara så tvärdålig? Tidigare fanns det en åldersgräns inom travet på 65, sedan 67 och slutligen 70, men en tysk överklagade så nu har vi ingen sådan. Bara man har friskintyg varje år så får man köra.

Egna dubbeln smäller högst

När det var som mörkast i livet var Månlykke A.M. hästen som fick Gunnar på bättre tankar och nu kan vi travvänner se fram emot att få se röd kusk många gånger till på travbanan.

– Jag har sagt det åt mina anhöriga att om de upptäcker att jag inte har vett att sluta så måste de säga till. Jag fortsätter så länge jag har ägarnas förtroende, duger och tycker att det är roligt. Det är kryddan på allt, att få vara med och köra om sexsiffriga belopp. Då blir det lite extra.

Dubbla V75-segrar verkar vara synonymt för namnet Melander i år. Två segrar för Gunnar i lördags, lika många för sonen Micael i Skellefteå nyligen.

– Det var ju jätteroligt och som far blir man faktiskt lite stolt. Vi ångar på lite till.

Vad håller du högst, din eller hans dubbel?

– Det är båda men givetvis smäller det lite högre att vinna med egentränade hästar.

Russinet i kakan en dag som denna var att en spelare spikade båda Melanders hästar – och kammade hem tio miljoner.

– Oj då. Han har dock inte hört av sig men får gärna göra det. Det är extra roligt och jag får väl gratulera och tacka för förtroendet, avslutar Gunnar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN