Nu kommer du aldrig mer glömma bort en vinnare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-15

Hur ofta har man inte suttit och slitit sitt hår när en högoddsare vinner i överlägsen stil.

Funderat över hur man kunde glömma att spela den.

Hästen som var så bra för en fyra-fem starter sedan?.

Nu har jag tagit fram en ny teori, och denna gång om varför det är extra intressant att kolla upp hästar som gjort dåliga prestationer.

De hästar som mest har nollor i programraden och som kanske i senaste starterna stannat tidigt i loppet, eller galopperat ska inte nonchaleras.

Dom glöms ofta bort, och är inte särskilt hårt spelade, men kan mycket väl vara en ”stenklar” vinnare redan i sin nästa start!

Dåliga prestationer är

också intressanta

När jag frågat storspelare vad som är viktigast för att vinna på trav så får jag alltid samma svar – minnet. En storspelare glömmer aldrig en bra prestation.

Men de hästar som gjort dåliga prestationer så som att de stannat tidigt i loppen, eller gjort bra upphämtningar efter galopp, är också intressanta. Just för att de glöms bort till nästa start. Det är dom vi ska bevaka!

De har då oftast gjort så kallade mjölksyrelopp och kommer nästan garanterat att prestera en bra insats i sin nästa start. Hästar som sprungit sig riktigt trött och enligt många varit ”dåliga” kan vara nyckeln till vinst direkt när de kommer ut på banan igen. De har då fått vila upp sig ordentligt efteråt och kommer enligt mina undersökningar att vara bra redan i nästa start.

Nu ska jag beskriva ett sätt att hitta storskrällen efter min nya metod och på så vis kommer ni aldrig att glömma en bra vinnare igen.

Du behöver bara läsa programraden på rätt sätt.

Så här går det till

:

1. Följande grejer bör du sätta ett plus för i de senaste starterna hos hästarna i startfältet: Något eller tung bana, lång distans såsom 2640 meter och längre, vinterbana (v), monté (m), tuffa positioner som dödens, tredje spår bland annat, och även hårt motstånd i tidigare starter är bra att kolla upp.

Hästar som sprungit sig trötta och fått mjölksyrelopp i sin senaste start– ger två extra plus och en extra noga bevakning.

2. Kolla sedan rekorden och tiderna. Nästan alltid har skrällvinnarna bästa rekordet eller snabbaste tiden på distansen. Sätt plus.

3. Skippa stayers och tröga hästar – fokusera dig i stället på hästar som du vet har speed och startsnabbhet. Det är oftast de som skräller. Stryk över de som inte passar in.

4. Kolla tränarintervjuerna. Framförallt sålla, en del tränare har ofta ingen koll på varför deras häst är sämre eller formförbättrad. Stryk sedan under och sätt plus för: Dålig senast, och extra plus för de som känns fina i träning efteråt. Även toppform samt alla andra superlativer är värda ett plus så klart.

5. Jämför med dina tidigare markeringar vilka hästar som dragit på sig mest plus. (Bry dig inte om ifall tränaren säger att hästen stannade tidigt och var dålig i ett lopp som du markerat som ett mjölksyrelopp, det är ju bara ett plus och det vi letar efter, så glöm inte det!)

6. Kolla värmningarna. Skrällen måste se bra ut i värmningen. Ser du en häst som uppfyller alla kriterier men som värmer lojt och stinglöst - vänta med att spela tills nästa start eller tills hästen ser bra ut.

Viktig att veta: Hästar som vunnit har kanske inte tagit ut sig helt och räknas bara om du säkert vet att hästen har fått ett mjölksyrelopp, försiktig alltså med hästar som har ettor i raden.

Om en häst vunnit som skräll ska man också vara försiktig att spela nästa gång, det är sällan att just de är lika bra starten efter. Däremot en häst som har en tvåa eller sämre i raden är ofta garanti på att den tagit ut sig för att vinna, förutsatt att hästen inte suttit fast.

Sammanfattat: Den häst som svikit i den/de senaste starterna, och som har varit fin i träning efteråt är intressant. Har hästen dessutom bästa rekordtiden, eller att den fått extra många plus sammanräknat med jobbiga lopp eller långa distanser i de fem senaste starterna så är hästen extra intressant. Extra viktigt är värmningen – ser din skräll bra ut är det bara att lira.

Ibland kan givetvis de mer betrodda hästarna dra på sig många plus, men vi vill ju vinna mera pengar, varför skrällarna är intressantast.

Kom ihåg att favoriten förlorar ca 70% av loppen, så ett skrällspel är aldrig fel.

Hoppas att ni nu får in sköna högoddsare, och framförallt att ni inte sitter och grämer er över en missad vinnare som var så bra för några starter sedan.

Så länge man inte ger upp, har man inte förlorat.

”Doktor Trav”