Det behövs krafttag för att svensk travsport ska vakna

TRAV

Lutfi Kolgjini: Det är för mycket speedway över det hela

I går bjöd Halmstad som första travbana i Sverige på tävlingar med open stretch, det vill säga att man öppnar upp ytterligare ett spår på insidan över upploppet.

På så vis får hästen i rygg på ledaren chansen och jag tycker att det här är ett mycket bra initiativ från de ansvariga på Halmstadtravet.

Så vitt jag förstår uppskattade både publik och aktiva det här greppet. V5-omsättningen ökade markant jämfört med senast det begav sig och det är trots allt spelarna som gör att vi aktiva har ett jobb att gå till.

Det behövs innovationer likt denna. Mer sådant!

Dock vill jag att man utökar open stretch från runt 200 meter till det dubbla, på så vis hinner det hända mer i loppet och fler hästar än den i rygg på ledaren får chansen.

Det behövs krafttag för att svensk travsport ska vakna upp ur sin dvala. För dagen är det för mycket speedway över det hela. Startsnabba kuskar, startsnabba hästar - basta.

Osynade favoriter ramlar undan från ledningen och spelare som kammar hem en så där 300 kronor för sin inprickade V5:a. Loppen är helt enkelt på tok för förutsägbara.

Breeders-systemet borde ses över

I morgon är det V65-tävlingar på Sundbyholm och grädden på moset är givetvis semifinalerna till Breeders' Crown där jag har Västerbo Miguel till start.

Jag tycker att hela Breeders-systemet borde ses över. Vi ska inte behöva köra en drös med försök runt om i landet, och framför allt inte att loppet krockar med Europederbyt vilket det som bekant gjorde i år. Det nuvarande upplägget kräver på tok för mycket av våra hästar.

Uttagningarna borde begränsas och prispengarna utökas. Att vinnaren endast erhåller 500 000 kronor är rena skämtet. Ett lopp med sådana anor borde ha en mycket högre status än vad som är fallet för närvarande.

Två egna hästar

Slutligen vill jag nämna några ord om Uppfödningslöpningen vars final körs på min hemmabana Jägersro nästa lördag. Två av våra hästar lyckades kvala in och noterbart är att jag fött upp båda själv, samt att de såldes på min egen auktion tidigare i år. Något som jag är väldigt stolt över.