Magplask för Conny

TRAV

Vägen tillbaka till toppen kommer att bli lång och svår

Han har vunnit Kriteriet, Derbyt och Elitloppet.

Conny Nobells väg tillbaka till toppen kommer att bli lång och svår.

Jag är osäker om han klarar det.

Foto: Johan Edlund

V75-3 var tänkt som Conny Nobells återkomst till den svenska eliten men det slutade med ett rejält magplask. Trots att han kom till ledningen och fick bestämma tempot vek han ned sig och slutade fyra. Det är en väldigt lång väg att trava för Conny innan han på nytt tar plats bland Sveriges bästa hästar och ännu längre är vägen till världseliten. Jag vill dock vänta med att såga hans möjligheter att komma tillbaka, han har trots allt bara gjort tre starter sen juli månad efter att bland annat ha varit drabbad av två olika bakterier i lungorna.

Efter lördagens lopp är jag dock väldigt tveksam om det går att få honom i Elitloppsskick igen.

Smart matchat av ”Hockey”

Hyllas bör Håkan ”Hockey” Erikssons stjärna Acclaim, som i går tog sin åttonde gulddivisionsseger under 2007. Oerhört imponerande siffror som ingen annan kan matcha. ”Hockey” låter Acclaim vila och äta gräs under sommarmånaderna och siktar på att hästen är i form under den kall­a årstiden. Då är de bästa svenska hästarna antingen i Frankrike eller under uppträning på hemmaplan. Smart och ekonomiskt lönsamt för alla inblandade. Gårdagens insats var övertygande. Acclaim gick i tredjespår utan rygg loppets sista 800 meter men var ändå helt överlägsen. Jag tror att ”Hockeys” plan är att starta Acclaim i guld var fjortonde dag under vintern och skära rejält med guld.

Lutfi Kolgjini är en landets mest offensiva kuskar. En färgstark och behövlig profil som sällan eller aldrig släpper ledningen när han kommit dit. Men på V75 den senaste tiden har något hänt med hans sätt att köra. För fjorton dagar sen på hemmabanan Jägersro släppte han tidigt kommandot med Turn­around och i går var det dags igen. I den fjärde avdelningen gav han bort spetsen med Lass Inspiration. Med facit i hand två rätta beslut eftersom båda hästarna vann sina lopp. Nu är Kolgjini inte bara en tokoffensiv utan kan köra defensivt och avvaktande när så behövs. Det kommer att ge fortsatt framgång.

Goop i särklass på upploppet

En av gårdagens höjdare var upploppsduellen i V75-2 mellan Björn Goop och Åke Svanstedt. Nu fick Svanstedt köra ut som förlorare med ett par centimeters marginal. Även om Goop inte vill erkänna det så finns det ingen konkurrent han hellre slår i en tät slutstrid än Svanstedt. När Björn Goop och Åke Svanstedt finns med i samma lopp så är det tävling både på gott och ont. Björn Goop är landets i särklass bäste upploppskusk. Han har en vinnarskalle som inte många matchar och på något märkligt sätt kan han överföra sin energi till hästen och få den att ta ut det allra sista. Det är många som försöker efterlikna Goops gungstil i sulkyn, men ingen har hans unika tajming att få hästen att sätta nosen först. Hans två V75-vinster i går togs med 10 centimeters total vinstmarginal.

Han hade vunnit loppen även om han bytt häst med sin närmaste motståndare.

Johan Edlund