Kusken drev hästen – stängs av i sex veckor

Foto: Jörgen Westholm vann loppet överlägset med Sargazzo de Dion. Där bakom slutade Paris Turf S.L. tvåa med Dan Röcklinger (pilen). Röcklinger fick sex veckors avstängning och 1 200 kronor i böter för felaktigt bruk av körspö.
TRAV

43-årige Dan Röcklinger drev sin häst för hårt – och blev avstängd i sex veckor.

Ett straff han är skeptisk till.

– Hade det varit någon ”riktig” kusk hade det inte blivit så här, vi lever i olika världar, säger Röcklinger.

Travlärlingen Dan Röcklinger var under måndagen på Rommetravet med tre av stallets hästar. Hedershästen Airstrike vann huvudloppet och tjänade 50 000 kronor medan de andra två hästarna slutade tvåa.

Dan Röcklinger körde själv Paris Turf S.L. i långloppet och kunde i sista steget ta hand om andraplatsen bakom Jörgen Westholm som var överlägsen med Sargazzo de Dion. Men det kostade mer än det smakade för Röcklinger.

Efter loppet fick han veta att domarna dömt honom till sex veckors avstängning och 1 200 kronor i böter för felaktigt bruk av körspö.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är ingen idé att gnälla. De tyckte att jag var för aktiv i vagnen helt enkelt. Min häst var inte riktigt arbetsvillig för dagen och han ville inte kämpa. Jag ville få honom att kämpa så jag rörde mig lite för mycket i vagnen men var inte alls elak mot honom, det skulle jag aldrig vara. I stället för att banka och slå så ruskade jag och tjoade lite på honom, säger Röcklinger.

Vad säger du om straffet?

– Jag förstår dem, det ser inte så jävla snyggt ut. Men jag tycker det är bättre att gunga i vagnen än att slå på hästarna. Det är mycket mediabevakning och de vill markera sådant här, vi som inte kör så ofta åker på tuffare straff, så är det. Folk man pratar med blir förvånade att jag fick ett så långt straff, hästen led inte av det men det är bestämt att vi inte får vara hårda mot hästarna. Hade det varit någon ”riktig” kusk hade det inte blivit så här, vi lever i olika världar. Är man känd och duktig så har man lite fördel av det. Men sex veckor för mig är väl som tre dagar för en toppkusk.

Så Björn Goop eller Örjan Kihlström hade inte fått sex veckors avstängning?

– He he, tror du det? Det är mycket enklare att markera mot de som inte kör så mycket.

”Lära mig till nästa gång”

Men trots det tuffa straffet kommer Dan Röcklinger inte överklaga.

– De sa att jag gärna får överklaga, men det kommer jag inte göra. Det är jättetråkigt för mig att bli avstängd så länge, de chanser man får är roliga att få. Jag får ta det här helt enkelt och lära mig till nästa gång, säger Dan Röcklinger till Trav365.